Na 46 jaar is de fameuze 125cc wegrace machine, de AGV Condor van Henk van Kessel, weer terug in Mill. De 2-cilinder 2-takt wegracer op basis van de 125cc Bridgestone, werd in 1975 gebouwd door Henk van Kessel die een jaar eerder Wereldkampioen werd op een 50cc Kreidler.

De topper uit Mill reed toen ook in de 125cc met de Bridgestone maar die had maar vijf versnellingen en daarmee moest hij het afleggen tegen de toppers die konden beschikken over racers met zes versnellingen. Samen met zijn technische steun en toeverlaat Hub van Kessel (geen familie), werden ideeën uitgewerkt om dit manco aan te pakken. Beide kwamen al snel tot de conclusie dat er geen zesbak in de motor te bouwen was dus er moest een compleet nieuw motorblok ontworpen en gebouwd worden. Samen met Hub van Kessel ontwierp de techneut met de gouden handjes een compleet nieuw motorblok dat wel een zes-versnellingsbak kon huisvesten. Met steun van de Millse MSC Aldendriel, de fanatieke supportersclub, kon dit enorme project helemaal geklaard worden. In 1976 kon Van Kessel met de tot AGV Condor gedoopte eigenbouw racer echt een vuist maken tegen de concurrentie, de echte wereldtop! Dit resulteerde in een prachtige vierde plaats in de WK eindstand van 1976 en mede daardoor werd hij tot Motorsportman van het jaar gekozen door de lezers van Moto73. Daarnaast werd hij na dat jaar door de KNMV onderscheiden met de Hans de Beaufort Bokaal, de hoogste onderscheiding die een Nederlandse motorsporter ten deel kan vallen. Vele motorbladen uit binnen- en buitenland schonken aandacht aan deze bijzondere zelfbouwmachine. Maar helaas verwaterde de relatie tussen Henk van Kessel en de MSC Aldendriel die geen wegraces meer konden organiseren, er volgde een breuk, ieder ging zijn eigen weg en de AGV Condor, eigendom van de MSC werd verkocht.

Tonny van Duren

Na verloop van jaren was er echter een bijzondere liefhebber mateloos geïnteresseerd in deze bijzondere racemachine die internationaal veel stof deed opwaaien in die tijd. Dat was Tonny van Duren die een schadebedrijf had in Zeeland. Maar hij was zeer zeker ook een liefhebber pur sang wat vooral 50cc en 125cc wegracers betrof. Tonny woont overigens al een groot aantal jaren in Mill, bezit zelf een verzameling wegracers en rijdt zelf ook mee in de klassieke HMV-races die ook jaarlijks in Mill worden verreden. In Zeeland kreeg Tonny het oog op de AGV Condor die in de zaak van Auto-demontagebedrijf Tony Bongers stond te pronken. “Nou ja, ‘pronken’ was een groot woord, de motor stond eigenlijk meer te verstoffen”, zegt Tonny. Hij wilde de motor graag overnemen van Bongers. “Maar die vroeg er zoveel geld voor dat ik dat niet kon betalen, ik had het geld nodig voor mijn zaak.” Toch bleef het steeds een fascinatie om de Condor ooit in handen te krijgen, maar Bongers had hem verkocht, niemand wist waar hij gebleven was. Tot Tonny een keer een YouTube filmpje onder ogen kreeg waarop hij zag dat iemand de Condor vervoerde. Na het nodige speurwerk kwam hij erachter dat de racer in bezit was van Nick Leeflang, oud-coureur en verzamelaar uit Nieuw-Bergen. Die wilde hem ook wel kwijt maar voor een onhaalbaar bedrag. De jaren gingen voorbij en uiteindelijk kreeg Van Duren eind vorig jaar toch de kans om de AGV Condor voor een redelijke prijs over te nemen. De koop werd afgesloten en sinds december 2020 staat de fameuze wegracer weer in Mill.

In ere hersteld

Een stevige poetsbeurt was wel noodzakelijk, de machine werd geheel gedemonteerd, alles werd tot in de puntjes nagelopen en in orde gemaakt, sommige delen moesten nieuw worden gespoten. Het motorblok werd uiteraard helemaal uit elkaar gehaald, perfect geprepareerd en opnieuw opgebouwd door Henk van Kessel zelf. In juni was het een emotioneel moment toen de AGV Condor Twin weer draaide. “Bij het prachtige geluid moest ik echt wel een traantje laten”, zegt Tonny. En heel terecht, het is een stukje nostalgie, het specifieke snerpende tweetakt geluid van de AGV Condor klinkt een liefhebber als muziek in de oren, dat is ook te horen via de facebooksite: Henk van Kessel Wereldkampioen 50cc 1974. Op deze site met ruim 800 leden, staat een filmpje (met geluid) waarin Henk van Kessel en Tonny van Duren de Condor warmdraaien.
Het was ook de bedoeling om de AGV Condor aan het publiek te tonen tijdens de HMV-races die op 8 augustus in Mill rond het Kasteel Aldendriel zouden worden georganiseerd. Door de beperkingen i.v.m. de corona pandemie moest de HMV kortgeleden alle races voor 2021 annuleren, dus ook dit jaar geen races in Mill.

Naar Italië

Het nieuwtje dat de AGV Condor terug was in Mill en in ere was hersteld ging al snel in de rondte. Tonny van Duren werd een poosje geleden benaderd door een organisatie in Italië of hij bereid was om met de legendarische machine naar een zeer bekend evenement te komen. Op 11 & 12 september wordt namelijk de 200 MIGLIA DI IMOLA REVIVAL & COPPA D’ORO gehouden. Vele toppers en wereldkampioenen van weleer geven daar acte de présence met hun unieke motoren, een enorm groot internationaal gebeuren. En Henk van Kessel, in juni 75 jaar geworden, heeft eerder al te kennen gegeven nooit meer te zullen rijden maar dit is toch wel iets heel bijzonders. Henk heeft zich eens achter de oren gekrabd en vind ook dat het dit keer waard is hier een uitzondering op te maken. Daarom gaat Henk samen met Tonny naar Imola en rijdt daar mee in de grote parade. Wellicht zal het een warm weerzien worden met diverse van zijn oude tegenstanders als Pier Paolo Bianchi, Eugenio Lazzarini en vele anderen! Wellicht komen wij in de Nije Krant naderhand nog terug met een relaas van de oud-wereldkampioen uit Mill over zijn optreden in Imola.