Foto: Sandra Sukel

Onlangs is Tessa Jannink uit Mill Nederlands kampioen enkelspan geworden in Ermelo met mennen klasse ZZ vaardigheid. Hierbij versloeg ze zelfs de wereldkampioen die tweede werd.

Al van kleins af aan is Tessa actief in de wereld van paardensport. “Als jong meisje had ik een Shetlander,” vertelt Tessa. “Maar toen ik groter werd paste ik niet meer op de Shetlander en toen kocht ik een karretje en nam les in mennen. Toen zat ik er dus achter in plaats van er op.” Hierna groeide ze door naar een vierspan met pony’s. “Maar dan heb je dus meerdere pony’s in training en dat is heel intensief. Daarom ben ik overgestapt naar enkelspan paarden.” Maar dan nog is het een tijdrovende hobby. “Paarden moeten natuurlijk zeven dagen in de week eten, een schone stal, een weiland en dan ook nog je trainingstijd, dan gaat er inderdaad wel veel tijd in zitten.”

Samen met haar ouders verhuisde Tessa in september 2019 speciaal voor de paarden naar Mill. “Wij komen uit Kudelstaart, een klein plaatsje onder de rook van Schiphol en Amsterdam. Van wege de paarden wilde ik altijd al naar het oosten of zuiden van het land. Veel wedstrijden zijn in Brabant. Ik wilde de paarden aan huis en dat is in de randstad niet realistisch.”

Tessa woont nu aan de Paulweg in Mill waar ze ook een eigen fysiotherapiepraktijk heeft voor honden en paarden. “Hiervoor doe je eerst een HBO fysio opleiding gewoon voor mensen en vanuit daar kun je een specialisatie doen voor dieren. Ik behandel nog steeds mensen maar dus ook voornamelijk honden en paarden.” Ze heeft voor de dierfysio een praktijk aan huis waarbij ze ook een aqua-trainer heeft. “Dat is een lopende band waar je water in zet zodat paarden op kracht kunnen trainen in het water. Paarden kunnen dus op die manier bij mij revalideren.”

Sinds kort heeft ze ook een vergelijkbare trainer voor honden, een Hydro-trainer. “We zijn op dit moment de enige in Nederland met een aqua-trainer voor zowel honden als paarden. Bij honden gaat de medische wereld ook steeds verder. Er worden bij honden inmiddels ook nieuwe heupen geplaatst en voorste kruisband operaties uitgevoerd. Dus die honden kunnen hier ook gewoon revalideren.”

Meer weten over Tessa en haar fysiotherapiepraktijk voor dieren? Zie www.dierfysiotessa.nl.

Beluister een interview met Tessa Jannink in de podcast van het L.O.M.-radioprogramma Het 12uurtje. Dat kan via Spotify, Apple podcasts of een van de andere podcastproviders. Ook op de podcastpagina op www.het12uurtje.nl is het interview te vinden.