Op Hemelvaartsdag (26 mei) wordt voor de 12e keer het Gezelligheidstoernooi gehouden op Sportpark de Kogelberg in Langenboom. Dit 7 tegen 7 voetbaltoernooi is inmiddels uitgegroeid tot een activiteit met de uitstraling van een festival. Dit komt door de diverse stands met eten, muziek tijdens en na het toernooi en de grote belangstelling vanuit zowel deelnemers als bezoekers.

“Toen Kuulenpop stopte en hier eigenlijk niets meer te doen was met Hemelvaart, kwamen we op het idee van een Gezelligheidstoernooi,” vertelt Jordy van Katwijk. Hij is vanuit SES Langenboom één van de organisatoren. “Mede hoofdbestuurslid Carlo Raaijmakers kwam met dit idee. Er waren wel al voetbaltoernooien in de regio, maar die waren allemaal elf tegen elf. Door er zeven tegen zeven van te maken was het makkelijker om bijvoorbeeld als vriendengroep een team bij elkaar te krijgen.” En dit bleek een succes, want vanaf de eerste editie nam het maximale aantal teams deel aan dit Gezelligheidstoernooi. Zo ook aanstaande donderdag. “We hebben 48 teams: 32 herenteams, 4 recreantenteams en 12 damesteams.” Bij de recreanten zijn de spelers 30plus en zij spelen een eigen toernooi.

Op Hemelvaartsdag beginnen de wedstrijden om 09.30 uur. Rond 18.00 uur is ook de finale gespeeld en start in de feesttent de afterparty. Deze wordt georganiseerd door Café de Misse. “Voetbal staat centraal, maar gezelligheid, muziek en sfeer zijn zeker zo belangrijk. Er is een foodcourt met barbecue, pizza en friet en door de inrichting en aankleding van het sportpark heeft het de sfeer van een festival.”

Regelmatig bedenkt de organisatie ook wat nieuws. “Zo hebben we het pauzespel in het leven geroepen,” vertelt Jordy. “We bedachten Latje trap, waarbij elk team 1 speler mag afvaardigen die vanaf de middenlijn op de lat mag schieten. Als dit lukt dan krijgt diegene 50 consumptiemunten en is het meteen afgelopen. Lukt het niet, dan gaan de munten door naar het volgende jaar en zijn er dus al 100 munten te winnen.” En het ongelofelijke gebeurde: “Klopt, we deden dit in 2018 voor het eerst en de allereerste die het veld op kwam haalde aan, schoot en raakte de lat. In 2019 lukte het niemand en nu zijn er dus 100 munten te winnen.” In 2020 en 2021 kon het Gezelligheidstoernooi niet doorgaan.

Dit jaar start het overigens allemaal al op woensdagavond 25 mei. Want de UEFA Europa Conference League wedstrijd tussen AS Roma en Feyenoord is dan in de feesttent op Sportpark de Kogelberg (Dennendijk 12 Langenboom) op een groot scherm te zien. Het Gezelligheidstoernooi is voor iedereen gratis toegankelijk. Alleen voor de afterparty op donderdag 26 mei, die om 19.00 uur start, geldt een entreeprijs van 1 consumptiemunt.

www.seslangenboom.nl