Geert van den Heuvel (Foto: Aad van Vliet)

Verslag Wiepke van Alphen - Tijdens zijn 12 daagse reis naar China met het Nederlands Zitvolleybalteam streed hij in de kwalificatiewedstrijden voor de Paralympische Spelen samen met zijn team voor een ticket naar Rio.

“Helaas hebben we het als team niet gehaald, voor mijzelf kan ik desondanks een klein feestje bouwen. Mijn 100e Interland gespeeld en tijdens het toernooi ben ik naar voren geschoven als hoofdaanvaller van het team en officieel gehuldigd als ‘’Beste Blokker” van het toernooi. Een mooie opsteker.”

Geert en zijn team hebben in 6 dagen tijd 8 wedstrijden gespeeld, 4 gewonnen en 4 verloren. “Toen we onze 2e wedstrijd verloren, konden we ons niet meer plaatsen voor de Paralympische Spelen in Rio. Jammer, we hebben er zo hard voor moeten knokken. Ik had het graag mee willen maken in Rio, de openingsceremonie, een vol stadion dat je toejuicht.”

Geert heeft enorm genoten van zijn reis naar China. ”Het is echt een andere wereld. Helaas was er weinig tijd voor bezichtigingen.” Op mijn vraag wat hij wel opvallend vond antwoordt hij: “Het is steeds afwachten of iemand wel Engels kan. Chinezen vinden Europeanen erg leuk en zetten ze graag op de foto. Met name lange en kale mannen” voegt hij er lachend aan toe.”

Als ik Geert vraag hoe de faciliteiten voor de sporters waren vertelt hij enthousiast verder: “Het hotel was goed, nette kamers en sanitair en het eten was Aziatisch maar niet speciaal gericht op sporters. Onze rit naar de openingsceremonie verliep in kolonne. 15 bussen achter elkaar en de kruispunten werden netjes voor ons stilgelegd. De opening had een speciale uitstraling met een mooie show en alles in het teken van gehandicapten. Ook in de sporthal was alles goed en strak geregeld. Voldoende ruimte en tijd voor de voorbereiding en warming up.”

Ik vraag Geert hoe de voorbereiding verliep: “In de voorbereiding naar het toernooi toe trainden we vrijdag en zaterdag. We hebben samen een manifest opgesteld, een trainingsstage en een mentaal coaching traject doorgelopen. Daar heb ik persoonlijk veel aan gehad.”

En wat zijn je plannen Geert? “Eerst gaat mijn aandacht naar wat ik het allerbelangrijkste vind in mijn leven. Mijn vrouw en kinderen hebben mij regelmatig moeten missen in weekenden, door trainingen en reizen.”

En hoe gaat het verder met het zitvolleybal? “Voor het Nederlands Zitvolleybalteam staat in 2018 het WK op het programma. Geert geeft een klein tipje van de sluier: “Wellicht dat het op een ludieke wijze gespeeld wordt. Reizend door het land op bijzondere locaties. En in 2020 zijn de Paralympische Spelen in Tokyo. Of ik daar nog bij zal zijn, vind ik voor nu nog even te ver vooruitgekeken. We zullen zien.”

“Verder pak ik de draad weer op bij Apollo Mill en ambassadeur zijn voor het zitvolleybal in het algemeen. In de Nederlandse competitie is het zitvolleybal voor iedereen toegankelijk, je hoeft daarvoor geen beperking te hebben. Ideaal voor volleyballers die problemen hebben aan knieën of enkels.

We spelen nu met 1 team in de Nederlandse competitie. Volgend seizoen gaan we een tweede team opstarten dat op recreatief niveau gaat spelen.”

Kennismaken met zitvolleybal kan op 26 april 2016 om 19.00 uur in sporthal De Looierij in Mill. Of kijk op www.apollomill.nl.