58 voetballertjes en hun leiders zijn helemaal klaar voor een onvergetelijk weekend. (Foto: Peter Cornelissen)

Het is AZ gelukt het seizoen extra glans te geven door de Kille-Cup 2016 in de wacht te slepen. Dat gebeurde tegen Feyenoord, na een duel dat bij 0-0 bleef steken en dus met strafschoppen werd beslist. AZ ging er met de ‘cup met de grote oren’ vandoor, maar pas de allerlaatste strafschop, met de keepers tegenover elkaar, bracht de beslissing. Topspanning op een toernooi dat inmiddels generaties met elkaar verbindt.

De zesenveertigste editie van het fameuze jeugdtoernooi kende prima weer in het Kille Cup Stadion. 58 van de jongste jeugdleden van voetbalvereniging De Willy’s en SC St. Hubert kropen er op 27 en 28 mei in de huid van een speler uit de vaderlandse Eredivisie. Voor de Wilbertoordse F- en E-jeugd is het al decennialang het meest indrukwekkende evenement op de sportkalender. Gestart in 1971 heeft het toernooi intussen al bijna drie generaties met een gezonde balans tussen spanning en sportieve dramatiek weten te vermaken.

Weken van voorbereidingen, vaantjes maken, keeperstrainingen, oefenwedstrijden en tactische besprekingen gingen eraan vooraf. Maar op vrijdagavond is het dan zover: onder een stralend zonnetje komen de teams één voor één op, onder een boog van heuse cheerleaders en acht vaandeldragers. Na het maken van de groepsfoto en het presenteren van de ‘cup met de grote oren’ door Jan de Kil kan het toernooi van start. Het complete jeugdkader is daarbij door de supportersvereniging in nieuwe, hippe poloshirts gestoken.

Aan elkaar gewaagd

Al na de eerste wedstrijden wordt duidelijk dat de teams aan elkaar gewaagd zijn. Elk team speelt twee wedstrijden, waarna het avondprogramma, een spellencircuit in het eigen Kille Cup stadion, begint. En daarna blijft iedereen slapen. Zaterdagochtend zijn de eersten alweer voor dag en dauw op… Na het ontbijt, de ochtendgymnastiek en een dansje met alle spelers, ingestudeerd door ‘Jeroen’ Hazard, stellen de teams zich opnieuw aan het publiek voor. De mooie zonovergoten ochtend laat prachtige doelpunten zien waar het Nederlands elftal, dat de avond van te voren tegen Ierland speelde, nog van had kunnen leren...

Intussen geniet 41-koppige team van jeugdleiders, kantinemedewerkers, terreinknechten, loterijdirecteur, EHBO’ers, fotograaf en toernooileiding zichtbaar. Het toernooi blijft nog heel lang spannend: veel wedstrijden eindigen met slechts één doelpunt verschil. En dus zijn de laatste poulewedstrijden allesbeslissend. Onder deskundig commentaar van de twee razende reporters, ‘Erwin’ Rosicky en ‘Ronnie’ Kroos, weet AZ in de finale Feyenoord te verslaan. In de strijd om de derde plek trekt PEC tegen NEC aan het langste eind, PSV wordt vijfde ten gunste van Ajax, en Vitesse wint de strijd om de zevende positie van FC Utrecht, dat als achtste eindigt. Wat opvalt is dat ook in de ‘troostfinales’ om elke meter gevochten wordt. De Harrie van der Linden Aanmoedigingsprijs gaat naar FC Utrecht.

Het meest trefzeker

Bij het penaltyschieten slagen Mika vd Ligt en Joep vd Cruijsen erin de keepers ‘Arjen’ Casillas, ‘John’ Hart en ‘Kevin’ Neuer het vaakst te passeren. Uiteindelijk blijft Mika het meest koelbloedig. Bij de niet-toernooispelers is het de opzet veranderd in teamvorm, waarna uiteindelijk Jur van Dijk het meest trefzeker is. Jan Cornelissen ‘De Kil’ junior reikt traditiegetrouw en gloeiend van trots de prijzen uit. De jongsten dommelen al in terwijl AZ onder het ‘We are the Champions’ de ereronde afwerkt...