56 voetballertjes en hun leiders aan de vooravond van opnieuw een enerverend weekend.

Even leek Feyenoord, na het winnen van de landstitel, ook de Kille-Cup mee naar huis te nemen, maar daar stak FC Twente, dat dit seizoen op nationaal niveau niet om de prijzen mocht meestrijden, een stokje voor.

De Tukkers gaven daarmee hun seizoen in het zonovergoten Wilbertoordse Kille-Cup Stadion alsnog de nodige glans, op een jeugdtoernooi dat al sinds 1971 wordt gehouden.

Vrijdag 19 en zaterdag 20 mei beleefden 56 jeugdspelers van De Willy’s/SC Sint-Hubert de misschien wel meest indrukwekkende voetbalbelevenis van het seizoen: het alom bekende Kille-Cup toernooi. Daarbij kruipen de jeugdleden al generaties lang in de huid van een speler uit de vaderlandse Eredivisie. Weken is ernaar uitgekeken als op vrijdagavond, na het uitreiken van de shirts, de presentatie van de teams en het maken van de groepsfoto, voor het eerst wordt afgetrapt voor de strijd om de Cup met de Grote Oren.

Voortvarende start

Die avond spelen alle teams twee poulewedstrijden, en is de kop eraf. Vitesse start voortvarend met een overwinning op FC Twente, maar moet in de tweede wedstrijd zijn meerdere erkennen in PSV. FC Twente herstelt zich knap in de tweede wedstrijd tegen FC Utrecht. PSV gaat fel van start met twee overwinningen en ligt direct op kampioenskoers. FC Utrecht bewaart het beste voor de tweede dag en gaat met twee nederlagen de nacht in. Ajax blijkt nog wat onwennig op de perfecte grasmat van het Kille-Cup Stadion: de eerste wedstrijd ruime winst maar in de tweede ook een even zo grote nederlaag.
AZ, dat de eerste wedstrijd ruim verliest, weet in de tweede wedstrijd een nipte overwinning op SC Heerenveen veilig te stellen. Feyenoord start net als in de reguliere competitie met twee overwinningen en nestelt zich hiermee direct aan kop. Dit zullen ze vasthouden tot aan de finalerondes. SC Heerenveen had een lange reis achter de rug naar Wilbertoord en moet nog op gang komen.

Penaltybokaal

Na de douche start het avondspel, een fotospeurtocht door het dorp. Daarna is het naar bed en kan de 32-koppige leiding ook even de beentjes strekken. Zaterdagochtend om half zeven zijn de eerste toernooispelers al spic en span aangekleed. Na een goed ontbijt en een flinke warming-up worden de resterende poulewedstrijden afgewerkt. De korte nachtrust en de inspanningen van de eerste dag eisen hun tol: er is flinke strijd, met mooie doelpunten, buitengewoon spannende wedstrijden en af en toe wat dramatiek. Alles onder deskundig verbindend commentaar, een al even onmisbaar onderdeel bij de Kille-Cup.
Toernooi- en niet-toernooispelers strijden daarnaast om de penaltybokaal. Tijn van Amstel en Luuk van de Bungelaar zijn het meest koelbloedig, maar laatstgenoemde trekt uiteindelijk aan het langste eind. Een beetje beduusd neemt hij de beker in ontvangst. Bij de niet-toernooispelers mag Danique van de Weem uit MO13 zich een jaar lang penaltykoningin noemen van De Willy’s/SC Sint-Hubert.

Krachtverschillen minimaal

Dat de krachtsverschillen minimaal zijn, blijkt uit de eindronde. In de strijd om de zevende plek weet FC Utrecht tegen Heerenveen in de laatste seconde de gelijkmaker te forceren, waarna het via penalty’s wint. Ook PSV-AZ, om de vijfde plaats, wordt via strafschoppen beslist. Die zijn ook nodig in de troostfinale, waarbij Vitesse uiteindelijk te sterk is voor Ajax. Als laatste wordt de echte finale voor de Cup met de Grote Oren gespeeld. Net als in de reguliere competitie speelt Feyenoord om de prijzen mee, maar ook gevaarlijke outsider FC Twente. Dat laat Feyenoord op eigen helft rustig opbouwen om via messcherpe counters de finale in zijn voordeel te beslissen. FC Twente ontvangt de Kille Cup 2017 van Jan Cornelissen (Jan de Kil). De Harrie van der Linden aanmoedingsprijs was dit jaar voor Vitesse.