In onze gemeente Mill en Sint Hubert en ook in de omliggende dorpen valt het op dat er de afgelopen periode een stijging is van (poging tot) diefstal uit schuren en/of garages. Veelal is men op zoek naar zitmaaiers of ander kostbaar gereedschap.

Helaas gebeurd het nog te vaak dat we de woning, schuur of garage niet afsluiten. Insluipers hoeven op die manier alleen maar binnen te lopen en hun buit te pakken. En dat doen ze. Op klaarlichte dag. Terwijl u gewoon thuis bent!

Insluipers actief, (poging) diefstallen uit schuren/garages toegenomen

Het wordt weer mooi weer! Heerlijk, lekker de deuren en ramen open! Maar pas op, want vooral in de zomermaanden krijgt de politie veel meldingen en aangiftes van insluiping of inklimmen op klaarlichte dag in woningen, scholen, kantoren en verzorgingstehuizen. De werkwijze van de insluipers is even simpel als doeltreffend.
Wijkagent Renske van Dijk licht toe: ”Zij weten dat veel mensen in de zomerperiode hun ramen en deuren overdag open laten staan. Terwijl u bezig bent in de tuin of even, vijf minuutjes naar boven gelopen, slaan de daders hun slag. Via de achterdeur/schuifpui, een geopend raam of door op het balkon te klimmen, zien zij kans snel naar binnen te glippen. Vervolgens grijpen ze de portemonnee van de keukentafel. Of uw laptop of mobiele telefoon. Alles wat van waarde is en zo voor het grijpen ligt, verdwijnt in hun zakken.”
Als ze betrapt worden door de bewoners hebben ze altijd wel een smoes bij de hand, weet de wijkagent: “Bijvoorbeeld dat ze op zoek zijn naar iemand. Ze deinzen er trouwens ook niet voor terug om iemand te bedreigen als ze overlopen worden. Voordat u het goed en wel in de gaten heeft, zijn ze weer weg en mist u naderhand uw dure spullen.”

Verzekering keert niet uit bij insluiping!

“Onze waarschuwing aan u is: wees er alert op dat dit kan gebeuren. Vooral laat in de middag en vroeg in de avond. Laat deuren en ramen waar u geen zicht op heeft, al is het nog zo’n warm weer, niet open staan. Sluit ook uw schuur goed af, zitmaaiers, dure (brom)fietsen en gereedschap zijn gewilde artikelen voor een insluiper. De groeperingen die dit soort diefstallen plegen, maken vaak gebruik maakt van kleine vrachtwagentjes met laadklep en/of grotere (bedrijfs)bussen”, aldus de wijkagent.
Mocht u een onbekend persoon op verdachte wijze in uw omgeving rond zien lopen en u vertrouwt het niet, bel dan de politie! (verdachte situatie: bel 112) Noteer zoveel mogelijk kentekens en bijzondere kenmerken. En tot slot: houd er rekening mee dat de verzekering niet altijd uitkeert bij insluiping. In de polisvoorwaarden leest u wat voor uw situatie van toepassing is.

Uw wijkagenten

Meer informatie of contact met uw wijkagent?
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Janine van der Steenhoven
Tel: 0900 - 88 44