V.l.n.r. Riekie, Willemien, Ria, Gerda, Anne-Marie. Margo wegens ziekte afwezig. (Foto: Hen Daams)

Het SWOM bestuur prijst zich gelukkig met alle vrijwilligers. Maar nu is het bestuur vooral blij met de gastvrouwen die als vrijwilliger ’s morgens het kantoor bemensen. Zij zijn in de plaats gekomen van Corry Jansen die vanwege haar hoge leeftijd haar dagelijkse werk als zodanig moest opgeven. Ik praat met de gastvrouwen en hun coördinator, Gerda Selten.

Gerda waarom de gastvrouwen en wat is jouw taak hierin?

“Ik heb een administratieve taak bij de SWOM, maak verslagen van o.a. de bestuursvergaderingen en als ik werk heb dat mij uit handen genomen kan worden, dan kijk ik bij wie dat het beste past”.

Want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen talenten. Ik vraag aan Riekie Hoefman waar die van haar liggen.

Riekie: “Het is maar 1 ochtend in de week en wij worden vaak al in beslag genomen door de mensen die binnen komen. Maar ik heb bij Brabant water de administratie gedaan. Administratieve werkzaamheden zijn vertrouwd voor mij, ik hield ook de ziekenuren bij. Ja, ik vond het vervelend om te stoppen. Ik werk hier nu bijna twee jaar als vrijwilliger en houd de deelnemers activiteiten en de vrijwilligers administratie bij”.

Ria Ederveen ken ik als fervente bloemschikker en lezer. Wat doet zij voor de SWOM?

Ria lacht naar mij: “Naast het ontvangen van de bezoekers doe ik hand- en spandiensten. Wat die inhouden? Ik zorg voor de boodschappen, haal kantoor artikelen. Ik werk ook als vrijwilliger bij de Bezoekdienst van de Ouderen Hulp Dienst van de SWOM. Ik heb een vaste klant en vind het heel dankbaar werk. Ook help ik in de Aldenhorst bij de gymnastiek van de SWOM. Docente Wilma Huijbers is een fijn mens om mee te werken”.

Ik meen dat Willemien Raijmakers het Samen eten organiseert?

Willemien knikt: Ik heb dat van Corry Jansen overgenomen. Ik werk hier nu ook zo’n twee jaar. En voor de kaarten voor het Samen eten hoeven de mensen niet op mij te wachten, alle gastvrouwen verkopen ’s morgens de kaarten. Het Samen eten loopt nog steeds goed. We hebben altijd zo’n 30 tot 40 mensen en met het Kerstdiner is het meestal vol. Ik stuur ook de kaarten als wij een uitnodiging krijgen. Ik heb het graag lekker druk hier, verschrikkelijk als het vakantie is en Gerda is er niet”.

En wat is de achtergrond van Anne-Marie?

Anne-Marie Willems vertelt dat zij 10 jaar bij de Zonnebloem heeft gewerkt. “Ik help veel bij Myllesweerd als vrijwilliger achter de bar, ja ook ’s avonds. Bijvoorbeeld als er een film wordt gedraaid, of er andere voorstellingen zijn. Ik heb op een vrije school in Nijmegen gewerkt. En nu help ik de penningmeester van de SWOM met ondersteuning van de financiële boekhouding”.

Riekie: “Je moet ook zorgen dat je privé leven houdt. Ik hou bijvoorbeeld de Voice Mill site bij, zingen is mijn hobby. En ik ben oppas oma, met mijn vriend samen hebben wij 10 kleinkinderen.

Gerda sluit stralend de rij: “Mijn kleindochter is anderhalf, ik ben op woensdag oppas oma. Ik werk parttime en als vrijwilliger. Soms werk ik teveel maar dat is ook goed. Ik heb zo prima sociale contacten. Ja, het is jammer dat Margo Rutten nu ziek is, ze is vrij nieuw bij deze groep gastvrouwen en nog niet zo bekend”.

Er is iedere ochtend een gastvrouw aanwezig bij de SWOM om u te ontvangen. Op maandag Willemien Raijmakers, op dinsdag Margo Rutten, op woensdag Anne-Marie Willems, op donderdag Ria Ederveen, op vrijdag Riekie Hoefman. Gerda werkt op maandag, dinsdag en donderdag. Wilt u ook vrijwilliger worden bij de SWOM, neemt u dan contact op met Gerda Selten, tel. 0485-455470. Als zij er even niet is, laat uw telefoonnummer achter, zij belt u altijd terug. Zie ook www.swomill.nl.