Tekst Paul Vogels, foto Nel van Duren - In Syrië werkte Ahmad (29) jarenlang met heel veel plezier in het garagebedrijf van zijn vader. Later zou hij de garage overnemen. Maar de oorlog vernielde alles.

Hij werd genoodzaakt met zijn vrouw Sanaa en hun 1-jarige dochtertje Mays te vluchten. In 2016 via de voor Noord-Syriërs gebruikelijke weg door Turkije. Vandaar met 65 mede-vluchtelingen in een veel te klein bootje naar Griekenland, in koud en nat februari.

Daar ‘woonden’ ze 7 maanden in een lekkend tentje. Zijn vrouw kreeg steeds meer last van haar diabetes. De juiste medicijnen waren niet beschikbaar. Bovendien leed Mays aan een melk-allergie. De VN Vluchtelingenorganisatie greep gelukkig in en stuurde het jonge gezin per vliegtuig naar Nederland. Tenslotte belandden ze op 15 dec. 2016 in Mill. Daar kunnen ze hun geluk niet op. “Hier wonen alleen maar aardige mensen”. Die zorgden bijvoorbeeld voor een onvergetelijk welkom bij de geboorte van hun tweede kindje, nu 8 maanden oud, met een bord ‘Mohammed’ en blauwe en witte ballonnen aan de voordeur. Hij glundert nog wanneer hij het vertelt.

Ahmad en Sanaa zijn enthousiast en voortvarend bezig met scholing, 2 dagen per week, voor goede inburgering. Mays gaat naar de basisschool en spreekt al uitstekend Nederlands. Ahmad is blij met zijn huidige werk bij Aypen, bouwbedrijf voor klus- en aannemerswerk in Cuijk. “De taal is nog wel lastig, soms gaat het hier met handen en voeten”, zegt zijn baas. “Maar hij is leergierig, collegiaal en sociaal. Van mij mag hij blijven”.

“Wij zijn hier heel gelukkig en we willen graag iets terugdoen”, zegt Ahmad. Dat doen ze al. Met hun houding en positieve uitstraling zijn zij graag geziene gasten in het Millse taalcafé en een aanwinst voor Nederland.

Ahmad’s grote droom is om ook hier automonteur te worden. Helaas beschikt hij niet over de in Nederland vereiste diploma’s. Maar hij zou alvast wat kunnen ‘warm’ lopen door een dag in de week te werken in een garage hier in de buurt. Ahmad is vakman in het klassieke automonteur-handwerk. Werken aan de elektronische onderdelen van de moderne auto’s wil hij graag leren. Hij hoopt dat een garagebedrijf hem uitnodigt... dat zou een heel mooi Kerstcadeau zijn!