Foto: Saida en Wim Tilburgs

Door Elly Meijnders - Eén van de doelstellingen van Sportvereniging Hart in Actie is te bewerkstelligen dat mensen informatie krijgen over de inhoud van een gezonde leefstijl.

De vereniging wil hiertoe personen die een rol in de gezondheidszorg hebben, om hun mening vragen. Voorzitter Guus Fonteijn en ik hadden een laatste gesprek in deze serie met Wim Tilburgs, leefstijlcoach uit Helmond. Wim is oprichter en voorzitter van de Stichting “Je leefstijl als medicijn”. Wim praat heel makkelijk.

“Ik was echt doodziek, met één voet in het graf. Woog 130 kilo, moest insuline spuiten. Ik kreeg signalen van mijn zoon. Door mijn slechte eetgedrag ben ik diabeet geworden. Je hebt aanleg, de ene krijgt kanker, astma, hartkwaal of je wordt diabeet. Een tsunami van leefstijl gerelateerde ziektes, er zijn nu 5 miljoen mensen chronisch ziek. Aan dooie en gezonde mensen verdient men niet, aan zieken wel. Ik was 400 Euro kwijt aan pillen. En we worden wel steeds ouder, hè, je kwaliteit van leven is belangrijker dan de kwantiteit”.

Hoe heb je dat proces toen omgekeerd, Wim?

Wim leunt naar ons toe: “Eerst probeerde ik het zelf, met een arts, een diëtiste, met insuline, met een personal coach. Ik werd steeds zieker en afvallen ho maar. Mijn vrouw Saida en ik maakten later kennis met het ketogeen dieet. Ja, ik weet het, dat is heel streng, nog strenger dan een koolhydraatarm dieet. Maar ziek zijn is topsport bedrijven, dat is een kwaaie tegenstander. Ik viel 40 kilo af. Saida is 23 kilo afgevallen. Ik heb vier jaar zwaar nagedacht en gestudeerd. Over voeding en gezondheid is heel veel te vinden op internet”.

Maar is de voedingsindustrie daar al op ingesteld?

“Dezelfde tactieken van de tabaksindustrie vind je nu in de voedingsindustrie. Dat is een hele manipulatie. Ze willen pillekes en marsen verkopen. Wat ik eet is roomboter en eieren en zelfgemaakte mayonaise. Maar overal zit suiker in. Suiker verhoogt de houdbaarheid. En teveel suiker zet de insuline om in vet. Mensen worden dik van het hormoon insuline. En insuline zorgt dat het vet wordt opgeslagen, dat verbrandt dus niet. Ik noem dat Helmondse boerenlullen logica”, grijnst Wim.

Wij hebben toch ook allerlei verleidingen om ons heen?

Wim en Saida knikken beiden bevestigend: “Wij hebben een obesogene omgeving, dat wil zeggen een omgeving die mensen stimuleert om veel calorierijke voeding te eten en daarnaast weinig te bewegen. Kijk naar de verleiders bij de kassa, onze hele maatschappij is obesogeen. De opleiding van de artsen is ook niet goed. Goeie voeding is duur, slechte voeding goedkoop. Artsen en diëtisten zijn niet goed op de hoogte. Ik werk nu samen met de top van de artsen in Nederland. Voor artsen is het niet altijd makkelijk, je kunt niet zomaar buiten de protocollen om gaan”.

Wat is het doel en de werkwijze van je stichting “Je leefstijl als medicijn”?

Wim vertelt: “Op het ogenblik begeleid ik zo’n 1000 mensen met diabetes op facebook. Om mensen zover te krijgen om hun leefstijl te veranderen, dat is een vak apart”.

Wim Tilburgs heeft nog meer te vertellen over zijn gezonde leefstijl. Hij legt ook zijn z.g. “Helmondse boerenlullen logica” wat meer uit. Wilt u dit lezen, dan kan dat op www.hartinactiemill.nl Op zaterdag, 18 mei vindt u Wim in zijn workshop op het Gezond leven event in City Resort Mill. Programma volgt later. U kunt het Gezond leven event ook vinden op Facebook.