Foto: Nel van Duren

Ga er maar aan staan. Een compleet nieuw leven opbouwen. Geheel op eigen kracht, in een land met een vreemde taal en cultuur en met wet- en regelgeving die vaak ook voor ons autochtone bewoners ingewikkeld is.

Het is de pas 23-jarige Efrem Berne Zere niet aan te zien als hij ons met vrolijke lach ontvangt in zijn woning in Sint Hubert.

De salontafel is rijk gevuld met koek, chips en diverse frisdrank. Aan de muur hangt een kruisbeeld en enkele Bijbelse afbeeldingen van Abraham, Jezus en Maria. “Het geloof betekent heel veel voor mij. Het leert mij hoe te leven en om dankbaar te zijn. Mijn vader in Eritrea is pastor. Ook mijn moeder en mijn broer en zus wonen er nog. Mijn moeder vond het verschrikkelijk toen ik als 18-jarige besloot te vluchten. Ik wilde absoluut niet in militaire dienst. Soms kan ik met haar bellen of appen maar ik moet goed oppassen wat ik zeg om haar daar niet in gevaar te brengen”.

Ook aan de muur een foto van Efrem op zijn werk bij Metaalbouw Vloet in Mill, samen met zijn baas in gesprek met CDA-coryfeeën Mona Keizer (staatssecretaris) en Mark Janssen (fractievoorzitter CDA gemeenteraad) tijdens een werkbezoek.

Efrem (23) werkt er als lasser. Dit jaar krijgt hij een fulltime contract. Van de opleiding MAG-lasser heeft hij de praktijk al gehaald. De theorie is voor hem als Eritreeër, pas sinds 2015 in Nederland, natuurlijk veel lastiger. Zelfs nadat hij in korte tijd zich de Nederlandse taal eigen maakte en succesvol het inburgeringstraject doorliep. Hele avonden leest en leert hij de moeilijke Nederlandse las-vakliteratuur. En Efrem is vastbesloten zich verder te gaan ontwikkelen in het bedrijf. Andere lastechnieken leren maar ook tekenen en ontwerpen van metaalconstructies is zijn ambitie.

Het werk is voor Efrem bijzonder belangrijk. Hij wil onafhankelijk zonder uitkering op eigen benen staan. Een vak leren en uitoefenen, maar zeker ook van grote waarde zijn de contacten met collega’s en de activiteiten van de personeelsvereniging. Zo ging hij mee sporten in Fitland, bowlen en steengrillen en speelde mee met de pubkwis. Zo leert hij zijn nieuwe land beter kennen. “En als ik meer vrije tijd krijg ga ik misschien bij de voetbalclub hier in Sint Hubert”.

Omgekeerd is Efrem voor Metaalbouw Vloet belangrijk. “Altijd positief, enthousiast, sociaal, vrolijk, sterk en stevig, hij is leergierig en kan met iedereen overweg. Een doorzetter, plichtsgetrouw, een voorbeeld voor al zijn collega’s”. Het zou over je gezegd worden zoals dat door de personeelsfunctionaris Annemarie Bergers wordt gezegd over Efrem.