Begin april is het 30 jaar geleden dat Simone Swinkels haar eerste lessen babyzwemmen gaf in het zwembad bij de molen van Mill, waar het huidige Fitland toen gevestigd was.

Swinkels volgde haar passie na een kleine 10 jaar werken als docente LO op het Elzendaal College in Boxmeer. Als kleine zelfstandige geeft ze onder de naam Spetterpret® al 30 jaar zwemles aan baby’s, peuters en kleuters op zeven dagen per week. Ze wordt bijgestaan door andere begeleidsters. In de loop der jaren heeft haar bedrijf ouders uit de hele regio met hun kroost begeleid bij het kennis maken met zwemwater.

Omdat Swinkels ervan overtuigd is dat er méér uit het zwemmen met kleine kinderen te halen is heeft ze een geheel eigen methodiek ontwikkeld: PReSwim®. De letters P, R en S staan voor Plezier, Respect en Structuur en deze vormen de pijlers van de methodiek. Voor de ouders schreef ze twee boeken over zwemmen met baby’s en peuters/kleuters. Daarnaast werden twee CD’s met bijbehorende geïllustreerde tekstboekjes uitgebracht. De vaardigheden worden namelijk spelenderwijs met behulp van liedjes geoefend. Swinkels is actief op Social Media en schrijft regelmatig een blog over haar werk. Voor dit jaar staat het schrijven van een boek over de PReSwim® methodiek in de planning.

Het jubileum wordt op 7 april op een unieke manier gevierd met een piratenfestijn met een poppen-theater show, springkussens, schminken, enz. In de week daaraan voorafgaand worden in het zwembad dagelijks piratenlessen gegeven. De jonge deelnemers kunnen, vergezeld door een ouder/verzorger, edelstenen en munten opduiken, het dek schrobben, ‘kogels’ door de loop van een 'kanon' gooien, met een duikbril op naar de schatten in de schatkist op de bodem van het zwembad kijken, ‘gekielhaald’ worden, etc.

Belangstellenden voor Spetterpretlessen kunnen contact opnemen via de website en/of een gratis proefles aanvragen www.baby-peuter-kleuter.nl/wp/.