De komende weken wordt gestart met de realisatie van pergola’s en groene elementen op het schoolplein van basisschool De LenS aan de Langenboomseweg in Mill.

De uitgangspunten van dit plan, wat is opgezet door enkele ouders in samenspraak met de oudervereniging en het schoolbestuur, zijn om meer schaduw te creëren en het schoolplein een meer groene uitstraling te geven. Met de warme zomer van het afgelopen jaar in het achterhoofd is meer schaduw voor de kinderen echt belangrijk en noodzakelijk.

Juist in de kinderjaren is een goede bescherming tegen de zon cruciaal. Huidkanker is een van de snelst groeiende kankersoorten en juist verbranding in de kinderjaren van de huid is heel slecht. Natuurlijk smeren we onze kinderen in, maar bij deze zonkracht is dat niet meer voldoende. Schaduwplekken voor de kinderen in en rond het middaguur is echt noodzakelijk. Ook met mooi weer willen we de kinderen graag buiten laten spelen.

De nieuwe pergola-constructie met overhang wordt begroeid met verschillende soorten klimplanten. Waarbij gekeken wordt naar variatie in planten, in kleur, vorm, bloeitijd. De schuine plaatsing van de latten zorgen voor nog meer schaduw. Ook wordt de mogelijkheid gecreëerd om met extra zitplekken onder de pergola enkele lessen buiten te geven.

Naast de schaduwwerking op het schoolplein worden deze pergola’s zo ingericht dat hierbij ook ruimte is voor een hangende moestuin. Deze hangende moestuin gaat binnen de projecten op school gebruikt worden bij de praktijklessen. Tuinieren is voor kinderen heel waardevol en leerzaam. Een moestuin brengt kinderen in contact met de natuur. Hoe plantjes groeien leer je het beste in een echte omgeving met aarde, wind en regen en niet uit een boekje of een filmpje. Af en toe wat proeven en ruiken aan de kruiden en bloemen draagt allemaal bij aan het leerproces.

Naast de hangen moestuin worden er ook groene speelelementen geplaatst, zoals onder andere de reeds gerealiseerde wilgentunnel.

De realisatie van dit mooie groenproject wordt gedaan door ouders, het Senioren Hobby Centrum en vrijwilligers. Hierbij gaat de speciale dank uit naar een aantal ouders die middels hun eigen bedrijf bijdragen aan de realisatie. Dit zijn Geurts Techniek Mill, Adviesbureau voor Bouwconstructies M. van der Linden, GV Bouw, Roy Rossen, Houtimport v.d. Hoogenhoff, Chris van Hout meubels en interieurwerk en de IVN Grave (wilgentenen).

Naast al deze hulp hebben de initiatiefnemers ook een mooie bijdrage ontvangen uit het Prins Bernard Cultuurfonds middels het Noord Brabantse Buurtfonds schoolpleinen van de toekomst. De realisatie van dit project start de komende weken tijdens de schoolvakantie.

Namens de oudervereniging en het schoolbestuur willen wij iedereen bedanken die zich voor dit mooie project hebben ingezet.