Foto: Jannemieke Termeer

Tim van Loon uit Sint Hubert rende woensdag 5 juni de Alpe d’Huez op. Een pittige klim van 14 kilometer met 1100 hoogtemeter. Als deelnemer van BIG Challenge, farmers against cancer, hielp hij mee om zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF.

Op woensdag 5 en donderdag 6 juni beklommen Nederlandse boeren met 183 collega's uit de agrarische sector zo vaak mogelijk de Alpe d’Huez. Familie van Loon is al jaren betrokken bij BIG Challenge. Tim fietste in 2013 als 14 jarige drie keer de Alpe op.

Dit jaar wilde Tim weer mee doen. Op woensdag is de Alpe d’HuZus; de dag dat deelnemers waaronder veel familieleden en supporters van de Alpe d’HuZes deelnemers één keer de berg opgaan. Tim: ‘Woensdag ben ik de Alpe d'Huez opgerend met al mijn donaties in m'n rugzak om kanker de wereld uit te stampen. Misschien stom om zonder training die berg op te willen rennen, nee dat is gewoon stom. Maar de strijd was des te mooier. Wie gaat er nou zonder enige trainingskilometers te hebben gemaakt de 14 km lange weg naar de top van 1800 meter rennen, als het buiten 35 graden is. Ik wist dat het eigenlijk in mijn conditie amper haalbaar was, maar ik ging het gewoon doen. Ik ga de strijd aan voor de mensen die niet meer de keuze hebben en elke dag moeten vechten voor hun leven. Opgeven is voor mij ook geen optie.’

Hij noemt de afgelopen week een van de mooiste weken van zijn leven. ‘We hebben genoten, herdacht, gehuild en we hebben gestreden totdat we niet meer konden. Het zijn de kleine dingen die het doen in 't leven, ik heb gelukkig wel elke dag de keuze. De mensen die wij afgelopen week hebben herdacht en de mensen die op dit moment aan het vechten zijn voor hun leven, hebben niet meer de keuze. Het voelt goed om dan de onmacht om te zetten in kracht.’

Donderdag gingen de BIG Challengers met een cheque met daarop € 740.123 over de finish. Het geld gaat 100 procent naar KWF voor onderzoek naar kanker.