Foto: Jannemieke Termeer

Sint Hubert was goed vertegenwoordigd bij BIG Challenge, farmers against cancer. Op woensdag 5 en donderdag 6 juni beklommen Nederlandse boeren met 183 collega's uit de agrarische sector zo vaak mogelijk de Alpe d’Huez. Ze zijn daarmee al jaren de grootste deelnemersgroep aan Alpe d’HuZes.

Tijdens een indrukwekkende en emotionele bijeenkomst op dinsdag 3 juni kwamen fietsers, lopers, supporters en vrijwilligers op de top van de Franse berg Alpe d’Huez samen om hun dierbaren te gedenken. Vijf deelnemers vertelden hun persoonlijk verhaal en motivatie. Na afloop lieten deelnemende scholieren van het Udens College vmbo het mooie bedrag van € 721.068 zien dat ze met z'n allen bijeen hebben gebracht voor de strijd tegen kanker. Het bedrag liep daarna nog op; op donderdag fietsten de BIG Challengers met een cheque met daarop € 740.123 over de finish.

Door deelname aan Alpe d’HuZes willen Nederlandse boeren laten zien dat niet alleen de bedrijven, de gezondheid en het welzijn van de dieren hen aan het hart gaat, maar dat ze samen mee willen helpen te voorkomen dat mensen overlijden aan kanker. Ook burgers sloten zich aan bij dit grootste team binnen Alpe d’HuZes: “Het is gewoon bijzonder, die saamhorigheid binnen dit team. Het is gewoon een grote familie die elkaar helpt en samen een gigantisch bedrag voor de strijd tegen kanker binnenhaalt,” zegt Miriam van Daal die samen met haar dochter Charlotte de berg een keer opliep.

BIG Challenge maakt het verschil

Het is de elfde keer dat boeren, leveranciers en andere dienstverleners en betrokkenen onder de noemer ‘BIG Challenge, farmers against cancer’ aan Alpe d’HuZes deelnemen. “Het is doorzetten; maar dat moet een kankerpatiënt ook. We laten ons zo als agrarische sector positief zien. Allemaal samen strijden tegen die rotziekte en tegelijkertijd vol trots aan de maatschappij laten zien waar wij als sector toe in staat zijn. Iedere boer zou het zelf een keer mee moeten maken,” zegt Pieter Egelmeers, melkveehouder uit Sint Hubert die de berg een keer opfietste. Samen met Antoine van Loon organiseerde hij het oppeppunt. ‘Alle sponsoren bedankt voor het doneren van geld, eten of het lenen van materialen voor het oppeppunt,’ zegt Antoine.

BIG Challenge is gestart in 2009 door Herman Houweling. In de afgelopen jaren haalden boeren ruim 9,4 miljoen euro op voor onderzoek tegen kanker. Dit bedrag is voor 100 procent gedoneerd aan Alpe d’HuZes/KWF Kankerbestrijding. Doneren kan nog tot 1 oktober, dan start de volgende editie. Wil je ook dit cadeau voor het leven ervaren? Neem dan contact op met Antoine of Monique van Loon.