Leo Josemanders (1947) uit Mill loopt dit jaar voor de elfde keer de Nijmeegse Vierdaagse. Voor het derde jaar loopt hij deze voor Stichting Matchis.

Hiermee wil Leo geld inzamelen om het werk van Matchis te steunen: “Door de ziekte van mijn vrouw Annie heb ik gezien hoe belangrijk hun werk is. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen. Ik hoop dat velen mij hierbij willen helpen.”

Velen kennen Leo Josemanders als muzikant. Hij maakte van jongs af aan deel uit van heel wat bandjes. Zo kwam hij ook in aanraking met de Nijmeegse Vierdaagse. Leo: “Ik heb 26 jaar muziek gemaakt tijdens de Vierdaagsefeesten. Meestal 7 dagen achtereen. In die tijd heb ik vaak gezegd: als ik hier ooit geen muziek meer maak, dan doe ik mee aan de Vierdaagse.” En 11 jaar geleden was het zover. “Ik ging met 61 jaar in de VUT en kreeg toen meer tijd. Ik ben gaan trainen en nam als wandelaar deel aan de Vierdaagse. Dat is inmiddels dus 11 jaar geleden.”

Sinds enkele jaren loopt Leo deze Vierdaagse niet alleen voor zijn eigen plezier, maar wil hij vooral geld inzamelen voor Matchis. “Mijn vrouw Annie kreeg in 2015 de diagnose beenmergkanker. Na een succesvolle behandeling stak de ziekte vorig jaar helaas weer de kop op. Nu gaat het redelijk met Annie. Ze krijgt nog steeds medicijnen om cel-woekering tegen te gaan. Hiervan krijgt ze enkele bijwerkingen, zoals neuropathie. Dat zijn tintelingen en gevoelloze handen en voeten en regelmatig braken. Toch zegt Annie na elke tegenslag: het kan altijd erger. Daarmee bedoelt ze dat er nog steeds elke dag ook jonge patiënten sterven met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen door gebrek aan stamceldonoren. En ik wil helpen daar verbetering in aan te brengen.”

Annie kreeg een behandeling met haar eigen stamcellen. Annie: “Zo’n behandeling kan 2 keer. Vorig jaar bleek dat de ziekte weer actief was en heb ik voor de tweede keer mijn eigen stamcellen gekregen. Samen met medicijnen hopen we dat het effect positief is. In het begin was ik erg ziek en misselijk, nu gaat het redelijk goed.” Ondanks haar eigen slechte gezondheid is en blijft Annie positief en oog houden voor anderen. “Toen ze bij mij de eerste keer stamcellen af hadden genomen en ik hoorde van Dennis Verweijen en zijn ziekte, heb ik gevraagd of mijn stamcellen Dennis konden helpen. Maar helaas ging dat niet.”

Ieder jaar krijgen ongeveer 9000 mensen in Nederland de diagnose bloedkanker. Voor patiënten met een bloedziekte, zoals leukemie, is een stamceltransplantatie vaak een laatste kans om te genezen of voor lange tijd ziektevrij te blijven. Dit is alleen mogelijk als anderen stamcellen willen doneren. Het is nog steeds niet mogelijk om voor elke patiënt op tijd een passende donor te vinden. Daarnaast kost het veel geld om nieuwe donoren te werven, registreren en typeren.

Wilt u via Leo Josemanders ook Stichting Matchis steunen? Ga naar www.devierdaagsesponsorloop.nl en vul Leo Josemanders in. Niet bekend met internet? Bezorg dan het bedrag in een envelopje met uw naam bij Annie en Leo Josemanders aan de Domeinenstraat 57 in Mill. Ook komt Leo het desgewenst graag bij u ophalen. Leo is bereikbaar via 06 15 55 07 08.