Door Ton Ermers - Na de poort en de oprijlaan gepasseerd te hebben kom ik achter het woonhuis terecht, op een snikhete dag zoals we die tegenwoordig steeds vaker meemaken. Maar het blijft wennen die hitte.

Achter het huis ligt een knusse en nu dus een heel warme binnenplaats. Geen plek voor een interview. Beiden, interviewer en geïnterviewde, geven de voorkeur aan de koelte binnen.

Ook binnen een prettig ingerichte woonkamer waar we ons voor dit gesprek voorzien van koel helder water. Eerste vraag: Hoe is het als interviewer nu zelf geïnterviewd te worden? Een onverwachte openingsvraag zo blijkt. Pas geleidelijk aan wordt de opsomming van interviews die met haar gehouden zijn toch een aanzienlijke lijst. Ja zegt Elly: “Vroeger al, toen ik balletles gaf en schildercursussen”. Uit ons gesprek blijkt dat het opzoeken van creativiteit en aanpakken, eigenschappen zijn die zij haar hele leven tot de dag van vandaag behouden heeft.

Grote tegenslagen kreeg zij te verwerken. Toch koos zij steeds haar eigen weg. Dat begon al in haar jeugd toen zij in Rotterdam woonde. Als oudste in een gezin van 6 kinderen kwam haar vader te overlijden ten gevolge van een noodlottig bedrijfsongeval. Elly pakte aan en ging leren. Zij werd secretaresse en kwam te werken bij een college van burgemeesters en wethouders en verzorgde daar de persberichten. De opleiding als communicatiespecialist lag voor de hand en is in haar verdere leven steeds een grote rol blijven spelen.

Elly trouwde in die tijd en kreeg twee dochters. Na een periode, dat zij alleen was met haar dochters, leerde ze haar (tweede) man kennen. Die overleed in 2006 en hij was toen burgemeester van Nederweert. Kort daarna kwam zij in Mill wonen.

Haar creativiteit en hobby bestond jarenlang uit schilderen. Hele fraaie werken maakte zij. Maar daar kwam toen abrupt de klad in. Dat lukte niet meer. Toch vond ook hier haar creativiteit een weg en ze pakte aan.

Zij kreeg te kampen met rugproblemen en moest opnieuw vele hindernissen nemen. Veel liggen en kalm aan. Dat paste niet zo bij Elly. Zoals zo vaak in haar leven zocht ze een nieuwe creatieve bezigheid.

Vanuit de KBO’s kwam de vraag of zij een bijdrage wilde leveren aan de Ouderenproof. Omdat ze zoveel en zolang in de PR en Communicatie gewerkt had, zelfs op een ministerie waar ze communicatie projecten opzette, kwam eerst STORM en daarna de SWOM in beeld. Daar zette zij zich voor in en daarna bleef ze gedurende zo’n 12 jaren het beeld van de SWOM naar buiten mee bepalen. Zij schreef een nota Communicatie die tot de dag van vandaag zijn geldigheid heeft behouden. In 2013 ontstonden bestuurlijke problemen die haar niet in de koude kleren gingen zitten. Maar met haar creativiteit heeft zij nog vele jaren belangrijke bijdragen aan de SWOM geleverd.

Onlangs heeft ze afscheid genomen van de haar zo vertrouwde positie en van de leden van de werkgroepen Redactie, Communicatie en het Infoblok van de SWOM op de LOM.

Echter ze gaat nu niet achter de geraniums zitten. Uitdagingen en het zoeken naar creatieve oplossingen zitten haar immers in de genen. Het begin is al gemaakt.

Een van haar uitdagingen is de communicatie verzorgen van het Lokaal Beraad. Een gemeentelijk orgaan voor het seniorenbeleid. “Daar is het heel leuk werken met jonge krachten die moderne opvattingen hebben op het gebied van communicatie” aldus Elly.

Elly Meijnders is van 2008 tot heden actief geweest bij de Stichting Welzijn Ouderen Mill. Zij leverde op haar vakgebied belangrijke bijdragen aan de 50+ pagina van de Neije krant, aan d’n Booi en het Info-blok van de SWOM op de LOM.