Fijn dat wij op maandag 23 september in Myllesweerd om 19.30 uur met elkaar in gesprek kunnen over de toekomst van Mill & Sint Hubert. Zoals uit de vele reacties op mijn twee open brieven bleek, gaat de toekomst van Mill velen inwoners aan het hart.

Het is voor een gemeentebestuur belangrijk om in verbinding te staan met onze omgeving. Het gesprek aangaan met besturen in de regio.
En zeker ook met de inwoners van onze gemeente Mill & Sint Hubert.

U heeft de avond al een invulling gegeven door het opwerpen van vier onderwerpen. Van elk van deze onderwerpen zal elke inwoner van Mill vinden dat deze belangrijk zijn.
Het is ook niet zo dat bijvoorbeeld 'inspraak en betrokkenheid van dorpen' wel te waarborgen is in één toekomstvariant en niet in de andere. Het zijn slechts kaders voor de vormgeving van de (nieuwe) gemeente.
Hieraan gaan veel belangrijkere vragen vooraf.
Wat willen wij inwoners van de gemeente Mill?
Waarmee zijn wij het meest gebaad?
Waarom is de coalitie voor een zelfstandige gemeente Mill?
Dát uitleggen aan de inwoners van Mill is van het grootste belang !
Is er een risico analyse gemaakt wanneer wij zelfstandig blijven?
En zo ja, hoe ziet die eruit?

Wat moeten wij vrezen als wij besluiten aan te sluiten bij CBA om te komen tot één gemeente Land van Cuijk?

Is het alternatief om naar de toekomst zelfstandig te blijven wel reëel gezien alle op ons af komende innovaties, het slimme digitaliseren, het aantrekken en binden van talent, lukt dat zowel bestuurlijk, organisatorisch als financieel in een kleine gemeente?
Is een zelfstandige gemeente Mill & Sint Hubert over drie jaar nog wel financieel op te brengen voor ons als inwoners?

Misschien is het goed om tijdens de opzet en organisatie van deze avond naast bovengenoemde vragen op voorhand nog enkele specifieke vragen aan de gemeente Millse politiek voor te leggen. Dan kunnen zij zich nog beter voorbereiden.
Zowel wij als inwoners, maar ook de politiek (college, raadsfractie-leden en raadsleden) hebben recht op niet de halve maar héle waarheden en géén bangmakerijen, transparantie en bovenal heldere communicatie zijn heel hard nodig!

Enkele specifieke vragen stellen, dat wil ik dan ook bij deze doen.

WAT als we ons aansluiten bij de 3-4 gemeenten van wat straks hét Land van Cuijk gaat vormen (en zo heten!) of, wat als we ons juist niet aansluiten:

  • Wat kunnen bijvoorbeeld onze gemeentelijke sociaal- culturele- en sportverenigingen en stichtingen dan (nog)? Blijven ze financieel ondersteund worden en wordt samen met de besturen en vrijwilligers daadwerkelijk gewerkt aan zekerheden en een gezonde(re) toekomst, aandacht voor welzijn en zorg?
  • Krijgen clubs vrijwilligers als bijvoorbeeld Ontdekmill nog de morele en bovenal financiële steun zoals ze die nu ontvangen?
  • Per gemeente is er 1 lokale omroep toegestaan. De L.O.M. zal dan dus opgaan in 1 omroep Land van Cuijk. Zijn er meerder verenigingen waarvoor dit geldt bij 1 nieuwe gemeente?
  • Bij een grotere gemeente komt het gemeentebestuur - de gemeente bestuurders vaak verder van de inwoners te staan. Hoe is goed contact te waarborgen?
  • Wat wordt de status van de vele burgerinitiatieven in onze dorpskernen?
  • Hoe gaat samenwerking verder binnen het RBT - recreatie & toerisme en andere nu best goed lopende samenwerkingsverbanden in de regio?

Het is vijf voor twaalf.
In oktober wordende belangrijke beslissingen genomen die de toekomst voor het Land van Cuijk bepalen. Deze besluiten hebben onvermijdelijk ook gevolgen voor de gemeente Mill & Sint Hubert. Eind september is het laatste moment wij ons kunnen aansluiten bij de CBA gemeentes. Het laatste moment dat we nog echt kunnen meepraten over de vormgeving van één nieuwe gemeente in het Land van Cuijk.

Het gaat om onze toekomst als gemeente - onze dorpskernen maar bovenal van ons als mensen met onze eigen cultuur, onze eigenaardigheden, onze passies en dromen!
Dát omarmen en je sterk voor blijven maken moet voorop staan.
Het samen fijn en gezellig hebben, je veilig voelen, ontwikkelen en leren.
Wat kunnen we SAMEN doen én blijven doen.

Geen grenzen maar mensen

OPROEP
Wat zou het mooi zijn als we als betrokken inwoners van de dorpskernen Mill - Langenboom - Wilbertoord én Sint Hubert 23 september in grote getallen aanwezig zijn om antwoorden te krijgen op vragen die bij mensen leven en de dorps-democratie te laten zegevieren!

Geacht college, Geachte raad én raadsfracties,
Benieuwd naar jullie antwoorden en we horen deze graag maandagavond 23 september.

Met vriendelijke groet,
Ad Berends Mill
Trotse inwoner van onze gemeente Mill & Sint Hubert én het Land van Cuijk,
het land van een Goei Leven!
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.