Paniek! Voor je ogen krijgt iemand een hartstilstand. Wat doe je dan? Je belt natuurlijk meteen 112 en zorgt ervoor dat er zo snel mogelijk een defibrillator (AED), jouw kant op komt. Waar zijn die dan? Gelukkig op steeds meer plekken in Nederland en vooral in onze eigen gemeente Mill en Sint Hubert.
Klik op deze link https://www.gemeente-mill.nl/automatische-externe-defibrillatoren-aed om te zien waar bij jou in de buurt een AED hangt.
Wat is een AED?
Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme kan herstellen als iemand een hartstilstand krijgt. Iedereen mag zo’n defibrillator gebruiken en je krijgt, wanneer nodig, aanwijzingen van het apparaat. Wij raden echter wel aan om een reanimatiecursus te volgen. Dat kan via onze plaatselijke EHBO-vereniging.
Hoe werkt een AED?
Zet het apparaat aan. Soms hoeft dat niet omdat het apparaat zelf al opstart als je hem opent. Zorg ervoor dat de kleding van het slachtoffer verwijderd wordt zodat je er goed bij kunt. Plak de elektrode onder het rechter sleutelbeen en de andere ongeveer vijf tot tien centimeter onder de linkeroksel. Meestal staat dit ook wel op de elektrode. Bij kleine kinderen plak je een elektrode midden op de borst en een op de rug bij de schouderbladen. De elektroden mogen elkaar in geen geval raken. Zet de elektrode ook nooit op een pacemaker, ICD of op een sieraad. Wanneer de plakkers aangebracht zijn, zal de AED het hartritme analyseren. Zorg ervoor dat niemand het slachtoffer aanraakt. Dan zal het apparaat zich opladen om een schok te geven wanneer dat nodig is. Ondertussen ga je door met de reanimatie/borstcompressies. De AED geeft op een gegeven moment aan dat niemand het slachtoffer aan mag raken. Druk dan op de schokknop. Sommige AED’s geven zelf een schok. Is de schok gegeven ga dan weer door met reanimeren
Na twee minuten zal de AED opnieuw het hartritme meten en eventueel weer opladen om opnieuw een schok te geven.
Meer weten? Kijk dan op: https://www.kiesvoorleven.nl.