Op de foto de leden van het Comitee 4 en 5 mei bij de tank aan de Langenboomseweg in Mill. Burgemeester Walraven, Bert de Jongh en Wabe Braam ontbreken op de foto. (Foto: Cockie Kremers)

Afgelopen dinsdag (17 september 2019) was het precies 75 jaar geleden dat market-garden van start ging. De hele voormiddag was het al heel druk in de lucht geweest met vliegtuigen en werden er vele gronddoelen beschoten. Niet wetende wat er voor iets groots stond te gebeuren.

Het was Millse kermis zondag, de hoogmis was goed en wel uit, toen er in de verte een aanzwellend gebrom van vliegtuigen hoorbaar werd. Na enige tijd kregen wij een onvergetelijk schouwspel te zien, dat voor heel ons leven in ons geheugen werd gegrift. Honderden en nog eens honderden dakota’s (Amerikanen noemen deze werkpaarden c-47) vlogen over onze hoofden heen. Wat wij nog nooit gezien hadden was, dat zij zo laag vlogen dat in iedere deuropening (de deuren waren voor het gemak verwijderd) een bemanningslid stond. Slechts op driehonderd meter hoogte kwamen zij over ons heen gevlogen en er werd wederzijds veel gezwaaid.

Oh wat was dat mooi, ongelooflijk mooi, zou dit het begin van de zolang verwachtte bevrijding zijn? iedereen was zo opgewonden, na al die jaren van onderdrukking, zo verschrikkelijk blij. We kwamen niet uitgekeken zeker niet toen er ook vliegtuigen voorbij kwamen met een zweefvliegtuig achter zich aanslepend. Wat een armada was daar in de lucht te zien. Dit moest het begin van de bevrijding zijn, daar was iedereen het toch wel over eens.

Wij gingen op het platte dak staan om alles nog beter te kunnen zien. Daar zagen wij iets wat nog veel indrukwekkender was. Uit al die transportvliegtuigen sprongen allemaal parachutisten. De lucht boven Grave was er vol van, wat een wonderschoon gezicht was dat.

Mill was die dag direct al bevrijd, helaas zou voor velen nog een hele lange en een erbarmelijke tijd in het verschiet liggen. Het is maar goed dat zij dat op dat moment nog niet wisten.

Secretaris de Bekker schreef later op 29 september 1944, toen Mill officieel bevrijd was.

Dorpsgenoten
Mill is vrij!
Onze gebeden zijn verhoord!
God in de hemel zij dank!
Leve het vaderland
Leve de koningin
Leve de bondgenoten
Leve Mill.

Interviews

Elke eerste Neije Krant van de maand plaatsen we van oktober tot en met mei 2020 elke keer een interview met een inwoner over de oorlog en de bevrijding. Dit op initiatief van Ontdek Mill. In De Neije Krant van vrijdag 4 oktober het eerste interview.