Er is de laatste tijd veel te doen over de bestuurlijke toekomst van onze mooie gemeente. Er is al menig stuk geschreven door verschillende mensen.

Daarin komt er diverse keren naar voren dat de leges voor bouwvergunningen in Mill de duurste zijn van Nederland. Ook ons eigen vermogen zou gigantisch krimpen en voor nieuw beleid is geen geld. Maar is dat ook zo? Om dat te bezien ben ik op onderzoek uitgegaan.

Bouwvergunningen leges

Ja we betalen de hoogste leges voor bouwvergunningen. Maar wat staat daar tegenover? Ik heb de grondprijzen voor woningbouw van 2 onder 1 kap- en vrijstaande eengezinswoningen en de bijbehorende bouwleges bij de ons omringende plaatsen die met ons vergelijkbaar zijn zoals Schaijk, Zeeland, Sint Anthonis, Boekel en Heesch opgevraagd. De grondprijzen van deze dorpen zijn minimaal 10% tot 25% per vierkante meter duurder dan in Mill. De leges in Mill zijn dan wel € 3.000 hoger (duurder) per woning maar daartegenover staat de lagere grondprijs (minimaal € 6.000). Per saldo is Mill dan dus toch goedkoper. Zouden we dan niet iets aan de legeskosten moeten doen? Met als gevolg dat de grondprijs iets hoger wordt? Keuzes die weloverwogen gemaakt moeten worden.

Eigen vermogen / nieuw beleid

Hiervoor heb ik de jaarstukken van 2018 van Boxmeer, Cuijk, Grave, Sint Anthonis en Mill en sint Hubert opgevraagd. Deze zijn alle goedgekeurd door de Provincie en de Externe accountant.
Ik heb alles herleid naar de verhouding per inwoner.
Wat blijkt; Sint Anthonis heeft per inwoner het grootste eigen vermogen en de minste schuldenlast (geleend geld van derden zowel korte als lange termijn). Op de 2e plek komt onze gemeente gevolgd door Grave. Dan met afstand Cuijk en Boxmeer. Met name de schuldenlast van Cuijk en Boxmeer is 2 maal zo hoog per inwoner dan van onze gemeente terwijl het eigen vermogen vergelijkbaar is. Het eigen vermogen inclusief reserveringen en voorzieningen is in onze gemeente al jaren stabiel rond de € 17.000.000.

Wat betekent het in de praktijk als we de schuldenlast voor onze gemeente net zo hoog willen maken als van Cuijk en Boxmeer. Dan moeten we meer dan € 15.000.000 bij gaan lenen en dit beschikbare geld investeren en/of besteden in onze gemeente. Doen we dit dan is er meer dan voldoende ruimte voor nieuw beleid, maar wil je de schulden zo hoog laten oplopen? Denk met name aan het risico van rentestijging, de kosten stijgen dan fors per inwoner. Overigens heeft Sint Anthonis al voor zichzelf gezorgd en behouden zij grotendeels hun eigen vermogen om dit in hun eigen gemeente te mogen besteden.

Gezien het bovenstaande wil ik mensen oproepen om onze gemeente niet zo eenzijdig negatief te belichten maar met name ook de voordelen te benoemen. Als onze gemeente zo negatief belicht wordt, zijn we voor de buitenwereld minder aantrekkelijk en zal dit de samenwerking met omliggende gemeente niet ten goede komen.

Volgende week wil ik graag hierop verder gaan met name wat de voordelen en nadelen zijn van één land van Cuijk.

U kunt uw reacties, vragen en zorgen sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bedankt voor uw aandacht. Frans Janssen een gelukkige inwoner van de gemeente Mill en Sint Hubert.