De documentaire Celibaat over de Kruisheren van Sint Agatha trok veel aandacht. In Cuijk gingen al honderden bezoekers naar de bioscoop. Ook in de rest van Nederland lopen de filmzalen vol.

“Ik krijg van veel mensen terug dat ze worden geraakt door de bijzondere openhartigheid en kwetsbaarheid van de kloosterlingen in de film.” aldus regisseur Daan Jongbloed (35). Deze intieme documentaire geeft een zeldzaam inkijkje in het kloosterleven van Sint-Agatha.

Het klooster in Sint Agatha is het oudst bewoonde klooster van Nederland en werd omstreeks 1371 opgericht door de Kruisheren. Vandaag is de kloostergemeenschap erg klein geworden. Celibaat portretteert de waarschijnlijk laatste Kruisheren van Sint Agatha; André, Joe, Edgar en Peter.

Ontboezemingen

Documentairemaker Daan Jongbloed wilde geen film maken over de geschiedenis of tradities van het klooster. “Ik was nieuwsgierig naar de persoonlijke beleving van deze mannen die hun leven doorbrachten binnen de kloostermuren. Het celibataire leven werd gaandeweg het hoofdonderwerp van de film. Binnen de gemeenschap werd nauwelijks of nooit gesproken over hun celibaat, maar de behoefte om erover te praten leek er wel degelijk te zijn.” verteld Jongbloed. In deze integere documentaire weet de regisseur de taboesfeer rondom dit thema voorzichtig te doorbreken. Langzaam openen de Kruisheren en doen ontboezemingen voor de camera die ze nog nooit eerder deelden.

Vertonings informatie

Wijkaccommodatie De Wester, Mill 
Wo 13 nov - 19:00 
7 euro - kaartverkoop aan de deur of in voorverkoop bij De Wester tijdens weekdagen tussen 9:00 en 13:00. (contant betalen)
Adres: Havikstraat 1, Mill