Vaak bieden autoverzekeraars aparte verzekeringen aan voor jongeren en voor senioren. Voor deze leeftijdsgroepen worden vaak hogere premies of strengere voorwaarden aangerekend gezien zij als risicovoller gezien worden dan andere leeftijdsgroepen.

Daarnaast accepteren sommigen autoverzekeraars jongeren bestuurders bijvoorbeeld helemaal niet. Sommige autoverzekeraars zijn strenger in het accepteren van een verzekering dan anderen. Zo zijn er autoverzekeraars die je pas accepteren wanneer je 21 jaar of ouder bent. Promovendum accepteert bijvoorbeeld klanten pas vanaf 22 jaar of ouder. Ook bij bepaalde kilometerverzekeringen van bijvoorbeeld Reaal moet je minimaal 25 jaar zijn. Autoverzekeringen van Aegon worden alleen aangeboden aan klanten vanaf 31 jaar. De acceptatie van autoverzekeraars kan ook afhangen van het aantal schadevrije jaren dat je opgebouwd hebt en ook het type auto dat je rijdt.

Het afsluiten van een jongerenverzekering voor je auto

Jongeren hebben veelal te maken met premietoeslagen en hogere bedragen aan eigen risico. De reden hiervoor is dat statistisch gezien, jongeren een stuk meer ongelukken veroorzaken en deze leeftijdsgroep daarom als risicovol gezien wordt. Jonge bestuurders zijn vijf keer zo veel betrokken bij dodelijke ongelukken dan oudere bestuurders volgens het Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Wanneer je 18 jaar bent dan betaal je voor een standaard WA verzekering vaak tussen de 175% en 443% meer premie dan bijvoorbeeld een 40-jarige bestuurder. Voor een beperkte cascoverzekering kunnen deze verschillen tot wel 422% oplopen. Deze extra kosten vervallen bij de meeste autoverzekeraars vaak pas nadat de leeftijd van 25 jaar is bereikt.

Een autoverzekering voor senioren

Oudere bestuurders hebben ook vaak te maken met verzekeringsmaatschappijen die een extra toeslag rekenen voor bestuurders boven een bepaalde leeftijd. Ook worden ouderen door sommigen autoverzekeraars zelfs geweigerd. Gezien niet statistisch bewezen is dat ouderen meer ongelukken veroorzaken, is het discutabel of het niet accepteren van oudere bestuurders niet leeftijdsdiscriminatie is. Volgens de officiële en openbare statistieken van Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, zijn zij dus geen leeftijdsgroep met een hoger risico op schade en ongevallen. Autoverzekeraars baseren deze leeftijdsgrenzen dus op hun eigen statistieken. De acceptabele leeftijdsgrens ligt bij verschillende verzekeraars tussen de 69 en 80 jaar. Deze leeftijdsgrenzen gelden voor mensen die een nieuwe autoverzekering wensen af te sluiten. Wanneer je al een verzekering hebt en de desbetreffende leeftijdsgrens bereikt, dan blijf je gewoon zoals voorheen verzekerd. Wil je nou zeker weten dat je de goedkoopste en beste passende autoverzekering hebt? Via autoverzekering afsluiten op Overstappen.nl kan je gemakkelijk en snel je autoverzekering vergelijken.