Ik ben een tevreden burger van de gemeente Mill & Sint Hubert, een mooie gemeente met 4 plezierige dorpen, vriendelijke mensen en heel veel natuur.

De laatste weken is het wat onrustig hier in Mill, Sint Hubert, Langenboom en Wilbertoord. Een aantal trotse inwoners van onze gemeente is wellicht minder tevreden dan ik want ze vinden dat onze mooie gemeente moet ophouden te bestaan. Deze mensen slaan luidruchtig op de trom omdat zij willen dat Mill, Sint Hubert, Langenboom en Wilbertoord deel uit gaan maken van één grote gemeente Land van Cuijk. Daarom zijn die mensen een burgerinitiatief gestart, wat zo te merken meer op een burgeroffensief lijkt. We zien veel grote borden langs de weg staan en ze hebben bij alle adressen een brief in de bus gedaan met hun zienswijze, en daarbij vermeld dat het wel heel erg slim zou zijn als wij die zienswijze ook ondertekenen. En dat moet dan volgens deze trotse druktemakers ook nog zo snel mogelijk want de burgemeesters van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis (CBA) hebben gezegd dat de gemeente Mill & Sint Hubert nog maar tot 24 december a.s. de tijd heeft om ook aan te sluiten bij die nieuwe gemeente Land van Cuijk.

Nou heb ik het van nature niet zo op grote fusies, simpelweg omdat deze altijd dezelfde fantastische toekomst beloven die even vaak niet uit blijkt te komen.

Ik heb het ook niet op zoveel druk op zo’n belangrijk besluit, en al zeker niet van burgemeesters van andere gemeenten die er in hun fusie-strategie gemakshalve vanuit zijn gegaan dat de gemeente Mill & Sint Hubert wel even geruisloos zou aansluiten. De wens was ongetwijfeld de vader van die gedachte. En nota bene Wim Hillenaar, de 1e burger van Cuijk, vond het nodig om in De Gelderlander (20/11/2019) Mill & Sint Hubert de wacht aan te zeggen. En dat terwijl Cuijk uit het niets wegrent uit de Gemeenschappelijke Regeling Werkorganisatie CGM die ze vanaf 2013 met overtuiging met de gemeenten Mill & Sint Hubert en Grave zijn aangegaan. En onze burgemeester vraag ik by-the-way ook nog wel even af waarom hij zijn collega Hillenaar niet terug in zijn Cuijkse hok heeft gestuurd?

Ik wil graag alle lezers van dit stukje geruststellen dat die mooie gemeente Mill & Sint Hubert komende 1e Kerstdag zeker niet zal instorten. Welnee, we gaan gezellig als ieder jaar samen de Kerst vieren. En een weekje later rollen en bruisen we met oliebollen, bubbelwijn van de Jan, Appie of d’n Aldi, en lachend met onze eigen conferenciers Tom & Jan, het splinternieuwe 2020 in.

In het begin van dat nieuwe 2020 mogen alle volwassen inwoners van Wilbertoord, Langenboom, Sint Hubert en Mill allemaal naar de stembus voor (bij mijn weten) het allereerste en mogelijk meteen ook het allerlaatste referendum van de gemeente Mill & Sint Hubert.

We mogen dan kiezen uit 2 mogelijkheden:

  1. De Gemeente Mill & Sint Hubert blijft zelfstandig
  2. De Gemeente Mill & Sint Hubert wordt onderdeel van de nieuwe Gemeente Land van Cuijk

Ik ben niet perse een voorstander van referenda maar in dit geval vind ik het goed en mooi dat wij als burgers direct invloed mogen hebben op dit besluit. Want ja, de uitslag van het referendum zal bindend zijn, en terecht, want anders hoef je geen referendum te houden.

Wat de uitkomst ook zal worden, de toekomst zal uitdagend zijn:

  1. Hoe kunnen wij als zelfstandige gemeente alle zaken voor onze burgers goed blijven regelen?
  2. Hoe blijft de zeggenschap van de inwoners van de 4 dorpen van onze gemeente overeind als deze deel uit gaan maken van een grote gemeente Land van Cuijk met 27 kernen waarvan 2 grote spelers namelijk Cuijk en Boxmeer?

Dit stuk heet niet voor niets ‘Een tevreden burger’, omdat voor mijn gevoel het woord ‘tevreden’ tegenwoordig niet meer de waardering krijgt die het verdient; het is niet 'chill' genoeg, toont schijnbaar te weinig ambitie en wordt als saai ervaren.

De uitslag van het referendum zal uitsluitsel bieden welk perspectief onze burgers in meerderheid het vertrouwen geeft op een toekomst als tevreden burgers.

Dat is democratie ten voeten uit en dat moeten we tevreden koesteren!

Rens Hubers, een tevreden burger uit Mill