Donderdag 12 december wordt een belangrijke vergadering in de gemeenteraad. Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis hebben ons uitgenodigd mee te doen met één sterke gemeente Land van Cuijk. Men wil voor de Kerst weten wat wij als Millse gemeenschap willen. Meedoen of niet?

De afgelopen jaren hebben we als gemeenteraad ruim de tijd gehad om over deze vraag na te denken. Inmiddels zijn we vele jaren en onderzoeken verder. Ondanks de vele signalen, gelooft het College van Burgemeester en Wethouders nog steeds in behoud van haar kleine zelfstandige bestuur.

Het Land van Cuijk biedt ‘onze’ huidige ambtenaren carrièreperspectief in de nieuwe krachtige gemeente. Als we niet aansluiten moeten we binnenkort een compleet nieuwe ambtelijke werkorganisatie gaan opbouwen. Dit alles in een tijd dat de taken van de lokale overheid steeds lastiger worden, dat er hogere eisen aan betaalbare dienstverlening worden gesteld en er een tekort is aan vakinhoudelijke specialisten. Niet voor niets koos men 6 jaar geleden voor de oprichting van één ambtelijke werkorganisatie Cuijk-Grave-Mill.

Als CDA zijn we zeer blij met het burgerinitiatief werkgroep gemeente Mill in één Land van Cuijk. We ondersteunen dit initiatief van harte. Men is inhoudelijk zeer goed op de hoogte, werkt op basis van degelijke argumenten en gaat ook graag in gesprek met mensen die een andere mening hebben. Fantastisch om te zien hoeveel mensen uit Mill, Langenboom, Sint Hubert en Wilbertoord, en bedrijven en instellingen zich al bij deze werkgroep hebben gemeld.

Deze mensen zien de voordelen van één krachtige gemeente die gaat werken vanuit de kernen en vanuit vertrouwen in de inwoners, verenigingen en bedrijven. De dorpse zaken zoals evenementen, het dorpshuis en het verenigingsleven blijven gewoon door mensen zelf worden georganiseerd.

In Mill zullen het Senioren Hobbycentrum en het aantal woningen blijven groeien. De Wester blijft de huiskamer van de buurt. Inwoners van Langenboom beslissen zelf over de toekomst van de kerk, dorpshuis en sportpark. ‘t Kreatief zal de bouwweek en activiteiten in Sint Hubert blijven organiseren en in Wilbertoord zal men blijven ‘uut’ pakken.

Regionale vraagstukken over bijvoorbeeld ouderenzorg, onderwijs, jeugdhulp, bereikbaarheid, duurzaamheid, werkgelegenheid, veiligheid enzovoorts regelen we in deze nieuwe gemeente dan op het niveau waar je impact kunt maken. En op het niveau waar je als inwoners via verkiezingen meer invloed op het beleid kunt uitoefenen. Dat is nu echt bestuur dichtbij de mensen!

Ben jij ook voor samenwerking? Doe mee! Laat je stem horen, teken de petitie, dien een zienswijze in, spreek je uit en kom 12 december massaal naar de raadsvergadering. Eén raadzetel kan het verschil maken! Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

Met vriendelijke groeten,

Namens fractie, bestuur en achterban van CDA Mill en Sint Hubert
Mark Janssen, Maarten van Gemert, Petra van Schayik, Hans Vermeulen, Edwin van Schipstal, Moniek van de Elzen, Wilfried Hermans, Henri van Gaal, Peter Cornelissen, Carlo Raijmakers, Ron van Lith, Danielle Kremers, Ilonka Rutten en Erik van Gerwen.