In mei van dit jaar was op de landelijke TV een nieuwe serie ‘De (h)eerlijke jaren 50’ te zien. Ook Mill en Langenboom stonden hierin centraal.

In overleg met de makers van dit programma gaat de Lokale Omroep Mill de aflevering met Mill en Langenboom komende week nogmaals uitzenden. Dit woensdag 18 en donderdag 19 december om 16.00 uur.

Mill-Langenboom, babyboom & emigratie

Het huwelijk dient om kinderen te krijgen, dat is de boodschap van de pastoor. In het katholieke Noord-Brabant wemelt het dan ook van de grote gezinnen. Vierentwintig kinderen telt het gezin waarin de ‘Millse schoonheden’ opgroeien. En het huishouden met drie tweelingen én een drieling uit het dorp haalt in 1951 zelfs de Panorama. Voor al die kinderen is er weinig toekomst in de naaste omgeving. De plaatselijke keuterboeren houden het hoofd net boven water; ze slachten hun eigen varkens, telen hun eigen groente en zijn op die manier zelfvoorzienend.

Maar meer zit er niet in. Dit deel van Noord-Brabant wordt in de jaren 50 zelfs officieel bestempeld als probleemgebied. Dus trekken veel bewoners - gestimuleerd door de overheid - weg, naar Canada of Australië. Met als gevolg gehalveerde voetbalteams en verscheurde gezinnen.

Frequenties

De Lokale Omroep Mill is via alle providers te ontvangen op zowel radio als TV. Zie voor een overzicht van frequenties, om wereldwijd live mee te kijken en luisteren of voor uitzending gemist: www.lokaleomroepmill.nl.