Afgelopen woensdag 22 januari, was het de laatste officiële werkdag van Martien van Kempen (1953) bij Albert Heijn Familie van de Ven aan de Markt in Mill.

Totaal werkte Martien 34 jaar bij Familie van de Ven, in eerste instantie nog bij de C1000 maar de laatste 14 jaar was dit Albert Heijn. Martien gaat nu van zijn pensioen genieten. “Het klantencontact en mensen kunnen helpen heb ik altijd het mooiste gevonden en dat zal ik wel gaan missen.”

Martien is geboren en getogen in de Kerkstraat in Mill. “Dat was in het pand waar nu mijn tweelingbroer Paso Fashion heeft. We waren met 2 meisjes en 5 jongens thuis. Tegenover ons had Leo Willems een slagerij, later kwam op die plek het postkantoor en nu staat er Cultureel Centrum Myllesweerd.” Martien hielp al vanaf zijn dertiende in de slagerij van Leo. “Het begon met poetsen maar ik mocht er steeds meer doen en het slagersvak lag me ook goed.”

Na enkele jaren bij Leo gewerkt te hebben maakte Martien nog een uitstapje naar een neef van hem die in Oss een vleeswarenfabriek had. “Daarna ben ik toch weer een tijdje bij de Keurslagerij van Leo gaan werken tot hij stopte en toen ben ik naar een supermarkt in Haps gegaan. Tussendoor reed ik ook af en toe taxi bij mijn broer Jan.” In maart 1986 begon Martien bij de C1000 aan de Bernhardstraat, daar waar nu appartementencomplex Clevershof staat.

“Ik hoorde dat er een vacature kwam als slager bij de C1000 en solliciteerde bij Huub van de Ven. Ik kende Huub al want ik heb zelfs daarvoor nog geholpen met de verhuizing van de C1000, op die locatie zat toen Wim Lamers en mijn broer Antoon werkte daar toen.” In oktober van dat jaar verhuisde C1000 naar het marktplein waar toen ook Frans Maas met de EDAH zat. “Ik ben altijd slager geweest tot een jaar of veertien geleden de winkel veranderde naar Albert Heijn. Die hadden geen slagerij en toen ben ik winkelmedewerker geworden.” Even daarna ging Diny Polman met pensioen en kreeg Martien de broodafdeling onder zijn hoede.

In die 34 jaar is er veel veranderd. “Dat kun je wel zeggen. Eerst hielden we zelf bij wat we moesten bestellen zodat we konden zorgen dat we een juiste voorraad hadden. Tegenwoordig gaat dat automatisch. Een systeem houdt bij wat er via de kassa weggaat en meldt dan bijvoorbeeld dat we moeten zorgen dat er weer appelflappen afgebakken moeten worden.” Evengoed heeft Martien het altijd enorm naar zijn zin gehad op zijn werk. “Het is leuk om mensen te kunnen helpen, af en toe buurten en na al die jaren ken je iedereen en iedereen kent mij als Matje van de Albert Heijn.”

Luc van de Ven geeft aan dat ze Martien beslist gaan missen. “Martien begon bij mijn vader en ondertussen zit mijn zoon Bram hier in de zaak. Hij werkte dus met 3 generaties van onze familie en heeft een enorme ervaring opgedaan. Dat samen met zijn betrokkenheid, klantvriendelijkheid en zijn collegialiteit gaan we hier zeker missen.”