Via het voorlezen ontwikkelen kinderen naast een goede woordenschat ook hun mondelinge taalvaardigheid en maken zij kennis met ‘boekentaal’, taal die afwijkt van de dagelijkse omgangstaal. Het is belangrijk om kinderen vanaf jongs af aan te laten ervaren hoe leuk voorlezen is.

Op de Kameleon worden de kinderen van groep 1 t/m 8 dagelijks voorgelezen op verschillende momenten. Bijvoorbeeld terwijl alle kinderen hun fruit en drinken nuttigen in de fruitkring, alvorens zij naar buiten gaan voor hun pauze. Gedurende deze fruitkring lezen alle leerkrachten voor aan hun klas. Vele mooie boeken en interessante verhalen komen zo aan bod en dragen bij aan het leesplezier van de kinderen.

Van woensdag 22 januari tot en met zaterdag 1 februari 2020 zijn De Nationale Voorleesdagen. De dagen waarop in bibliotheken, kinderdagopvang, scholen en boekwinkels nóg meer aandacht is voor voorlezen aan kinderen.

De kinderen van groep 1-2 van de Kameleon smulden op donderdag 23 januari van een feestelijk en lekker voorleesontbijt. Na het ontbijt keken en luisterden de kinderen aandachtig naar het verhaal van moppereend.

Moppereend gaat gedurende dit prentenboek van mopperig naar extreem chagrijnig. De andere dieren willen moppereend opvrolijken, maar zij worden uiteindelijk allemaal aangestoken door het gechagrijn van eend. Ondertussen wordt het donderwolkje boven moppereend groter en groter tot het een ‘megantische’ zwarte wolk is geworden. En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog.

Moppereend en alle andere dieren waren aanwezig in de speelzaal. De kinderen genoten ervan, leefden mee met moppereend en toen de kinderen uiteindelijk echte regendruppels voelden, was het voorleesfeest compleet!