In de extra raadsvergadering van vorige week donderdag werd het pleit voor onze gemeente Mill en Sint Hubert beslecht.

Na een referendum met een duidelijke uitslag stemden alle raadsleden voor opheffing van onze gemeente en vanaf 1 januari 2022 vormen Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis met dus ook Mill de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Die is goed voor 29 dorpen en ongeveer 76.000 inwoners. In oppervlakte wordt het Brabants grootste gemeente.

CDA claimt extra wethouder i.v.m. wantrouwen

Het CDA dat eerder faliekant tegen een referendum stemde, claimde met die uitslag in de aanloop naar het raadsbesluit een extra wethouder, omdat het CDA geen enkel vertrouwen had in de huidige coalitie en het college van B&W. De zittende wethouders zouden onvoldoende kunnen opkomen voor de Millse belangen in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. “Iemand met vliegangst kan nooit geen piloot worden!”. Ook zou de huidige coalitie niet genoeg ambitie hebben om met de drie andere gemeenten samen het herindelingsproces in te zetten.
Hiermee botste het CDA met het ‘Burgerinitiatief’, dat zich uitsprak als: “Samen werkt beter, vertrouw elkaar en deel elkaars verantwoordelijkheden”.

Het Burgerinitiatief

Insprekers van ‘Het Burgerinitiatief één gemeente Land van Cuijk’ hadden vooraf veelvuldig met het verwijzende vingertje naar de coalitiepartijen AB’90 en VKP gewezen. In hun ogen zou de coalitie vanaf nu telkens ter verantwoording worden geroepen. Dreigementen als: ,,We blijven het proces dan ook van heel dichtbij volgen. Als wij ook maar het kleinste vermoeden hebben dat er politieke acties worden ondernomen die dit fusieproces nadelig kunnen beïnvloeden, roepen we college en raad ter verantwoording. U bent wat dat betreft zeker nog niet van ons af.’’

Met deze coaching werden de coalitiepartijen als kleine jongens weggezet met verder balanceren op een slap koord. Jammer want eerdere woorden van het Burgerinitiatief: “Stop met jij en zij en met woorden als coalitie en oppositie”, werden hiermee weggepoetst.

Opluchting

Toezeggingen van AB’90 en de VKP om het herindelingsproces zeer gemotiveerd en enthousiast aan te gaan, konden geen genade vinden in de ogen van het CDA. Het wilde immers zelf een wethouder met bestuurlijke invloed. Echter een handreiking van AB’90 aan het CDA om met 2 van de 4 Millse raadsleden in het ‘Land van Cuijkberaad’ (Elke gemeente heeft 4 afgevaardigden) zitting te nemen, gaf opluchting. Die zag het CDA even niet aankomen en daarmee was ook de wethouderclaim ineens van tafel.

Vrees

Na een uur sloten de debatten en werd er unaniem vóór herindeling gestemd met een basis voor vertrouwen in plaats van wantrouwen. Kortom het was een dag van opluchting en vrees. De uitslag was duidelijk en daarmee opluchting over welke bestuurlijke richting onze gemeente de toekomst ingaat, en natuurlijk ook de vrees wat die ongewisse toekomst voor onze inwoners gaat brengen.

Theo van Eenbergen
AB’90