Even voorstellen: op de foto zie je mij, Rosan Kremers, met mijn gezinnetje. Links staat mijn man Christoph en op mijn arm zit ons driejarige dochtertje Poppy.

Begin dit jaar zijn we met z’n drieën naar het Spaanse bergdorpje Nigüelas verhuisd. We beginnen hier een ‘agroturismo’. Een droom die na jaren fantaseren eindelijk uitkomt. De Neije Krant vroeg me om als ‘Mills meiske’ verslag te doen van onze avonturen. De komende tijd neem ik je iedere maand mee langs alle uitdagingen en mijlpalen die we op ons pad krijgen.

Waar het allemaal begon

Christoph en ik leerden elkaar in 2009 in Peru kennen. We werkten allebei voor een liefdadigheidsorganisatie in Ayacucho. Christoph als bouwkundige en ik voor mijn studie Creatieve Therapie. Na onze tijd in Peru bleven we hechte vrienden. Maar na een leuke zomer in Spanje, bleek er toch wat meer dan vriendschap te zijn. Inmiddels zijn we acht jaar samen, hebben we een dochtertje, zijn we afgelopen zomer getrouwd en verwachten we in april ons tweede kindje.

Tot begin dit jaar woonden we samen in het Belgische Oostende. Dit is de stad waar Christoph is opgegroeid. We hadden het hier prima naar ons zin, maar hebben altijd het plan gehad om op een dag de lage landen definitief achter ons te laten.

Alquería De Los Lentos

Vorig jaar werden onze plannen opeens concreet. Christoph werkte in 2008 een tijdje in Granada. In die periode kocht hij een huis in Nigüelas, een klein bergdorpje op een halfuur rijden van de stad. Inmiddels verhuurt hij het huis als vakantiewoning. Zelf komen we hier ook vaak om vakantie te vieren. Daarom wisten we dat er in hetzelfde dorp een boerderijhotel te koop stond, met de mooie naam ‘Alquería De Los Lentos’. We hadden deze plek al lange tijd op het oog, maar na intensief onderhandelen en een enorme stapel papierwerk, kregen we afgelopen november eindelijk de sleutel.

Ons nieuwe thuis

Alquería De Los Lentos (afgekort Los Lentos) is een agroturismo. Dit betekent dat de gebouwen en het land vroeger voor landbouw werden gebruikt. Jaren geleden is het omgebouwd tot een hotel met 14 slaapkamers, een restaurant, een bar, een zwembad en een hammam. Het is een prachtige plek, maar de gebouwen zijn enigszins verwaarloosd.

Los Lentos ligt in het dorpje Nigüelas, aan de voet van de Sierra Nevada. Een gebergte waar je volop kunt wandelen, fietsen en in de winter zelfs skiën. Nigüelas werd gebouwd door de Moren en is een authentiek wit dorp waar nog weinig toeristen komen. Door het dorp stromen verschillende acequia (irrigatiekanalen). Het water van de acequia verzorgde de aandrijving van een oude graanmolen op het land van Los Lentos. De graanmolen is nog altijd te bezichtigen.

De renovatie

Omdat de gebouwen van Los Lentos jaren zijn verwaarloosd, is er een flinke renovatie nodig. De komende maanden gaan we de handen uit de mouwen steken. We willen in mei namelijk al open. In het volgende verhaal ga ik het onder meer hebben over onze ontdekkingen in het dichtgemetselde magazijn, de olijfboomgaard en de ervaringen van Poppy op het lokale schooltje.

Benieuwd naar ons nieuwe thuis? Volg ons op Facebook en Instagram via @alqueriadeloslentos of ga naar www.alqueriadeloslentos.com.