Dit weekend valt in Sint Hubert een flyer in de bus waaruit verschillende producten besteld kunnen worden om de restauratiewerkzaamheden van de Sint Hubertse kerk te sponsoren.

Geen flyer ontvangen of woont u niet in Sint Hubert en wilt u toch graag financieel bijdragen en in het bezit komen van bijvoorbeeld Hubertuswijn of Hubertusbier? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Verantwoorde uitgave

In november is gestart met onderhoudswerkzaamheden aan de ruim 560 jaar oude kerk in Sint Hubert. Zo kreeg bijna de hele kerk een nieuw leiendak. Ook de verwarmingsinstallatie is vervangen en er is onderhoud gepleegd aan de luidinstallatie. “De ruim honderdduizend euro die gemoeid zijn met deze renovatie is een verantwoorde uitgave,” vertelt Wim Prinssen. “Het is het oudste kerkgebouw in onze regio. Door de 250 zitplaatsen heeft de kerk ook het juiste formaat en voorziet het anno 2020 nog steeds in een grote religieuze behoefte.” Wim Prinssen heeft namens Sint Hubert zitting in het bestuur van parochie eenheid De Goede Herder. Onder dit samenwerkingsverband vallen Mill, Langenboom, Sint Hubert, Wilbertoord en Haps.

Restauratie

“Deze kerk is qua gebouw zeer vitaal en heeft een historische waarde,” vertelt Peter v.d. Hoogen. Hij is lid van de locatieraad (voorheen kerkbestuur) in Sint Hubert en verantwoordelijk voor technische zaken. “Door die historische waarde valt deze onder de regie van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en dus Monumentenzorg, in dit geval heet dat Monumentenwacht. Zij doen jaarlijks inspecties en als locatieraad moet je hun adviezen rond technisch onderhoud opvolgen.” Het vervangen van het leiendak stond al wat langer op zowel het verlanglijstje van de locatieraad als op de onderhoudsplanning. Peter: “In de kerk hadden we nog een luchtverwarming, die is nu ook vervangen en tevens is de luidinstallatie nagekeken en waar nodig hersteld. Eind deze maand zijn naar verwachting alle werkzaamheden afgerond.”

Actie

Een deel van de kosten zal als Rijkssubsidie vergoed worden, maar nog een substantieel deel zal uit de eigen middelen van de Sint Hubertse kerk moeten komen. “Gelukkig hebben we al diverse financiële bijdrages gekregen,” vertelt Pieter Kessels. Hij is voorzitter van de Locatieraad. “Maar we zijn er nog niet. We gaan nu een actie doen waarbij belangstellenden speciale Hubertuswijn kunnen kopen, Hubertusbier en ook een leisteen met daarop de Hubertuskerk gegraveerd. Daarnaast kan men ook een vierkante meter dak sponsoren.” Dit weekend (14 maart) zal in Sint Hubert samen met De Neije Krant een flyer verspreid worden met meer informatie en de mogelijkheid om de aangeboden spullen te bestellen. Pieter: “Op 21 maart halen leden van buurtverenigingen, van koor Valsplat en vrijwilligers van de kerk huis aan huis de bestellingen weer op. Zo hopen we nog een mooi bedrag op te halen om alle kosten te kunnen dekken.” Op zondag 7 juni is er tevens een benefietconcert in de kerk met Sint Hubertse muzikanten. Meer daarover later ook in De Neije Krant.

Dagelijks open

De kerk in Sint Hubert is dagelijks van 10.00 uur tot 16.00 uur open. Peter: “Een jaar of acht terug is er een glazen wand geplaatst. Als men binnenkomt, gaan automatisch de lampen in de kerk aan en kan men door de glazenwand in de kerk kijken. Hier staan bankjes waar men rustig kan zitten en een kaarsje aan kan steken.”

Een tv-interview met Peter en Pieter (gemaakt door Pieter Smits en Corné Kremers) over deze renovatie, is te zien bij de Lokale Omroep Mill en in de rubriek video op inmill.nl.