Mayke Selten van den Elzen (Foto: Cockie Kremers)

De Lokale Omroep Mill is een van de oudste lokale omroepen in de regio. Sinds 1988 verzorgen zij radio- en televisieprogramma’s. In eerste instantie vanuit diverse thuislocaties, maar in 1989 opende men een eigen studio aan de Parallelweg in Mill.

Sinds 2012 komen de RTV-programma’s vanuit de studio in Cultureel Centrum Myllesweerd. Het betreft niet alleen radio- en TV-programma’s, maar de L.O.M. beschikt ook over een dagelijkse actuele TV-krant. En om al deze uitzendingen te kunnen continueren en waar mogelijk uit te breiden, is men op zoek naar extra medewerkers.

Mayke Selten van den Elzen is sinds enkele jaren voorzitter van de Lokale Omroep Mill. “In de tijd dat we onze zendmachtiging kregen waren er in deze regio enorm veel etherpiraten. Het commissariaat van de media riep in die tijd ook de illegale zendamateurs op zich aan te sluiten bij de lokale omroepen en diverse radiomakers deden dat toen ook. De bekendste waren denk ik wel Jan Bastiaans en Karel Kremers met Radio Hollandia. Heel wat jaren draaiden zij bij ons op vrijdagavond onder die naam nog een verzoekplatenprogramma. Die uitzendingen trokken enorm veel luisteraars.”

Naast radioprogramma’s maakt de L.O.M. ook vanaf het begin televisieprogramma’s en een dagelijkse TV-krant. “Dat doen we anno 2020 nog steeds. We maakten in het verleden ook vaak eigen TV-shows zoals dorpsquizen, Brabantse avonden en muziekshows. Maar ook nu nog doen we speciale uitzendingen zoals rond de verschijning van prinsenparen. Deze trekken enorm veel kijkers en luisteraars. We hebben hier in Myllesweerd de faciliteiten om ook snel live uitzendingen op zowel radio als TV op te kunnen zetten. Denk bijvoorbeeld aan een speciaal programma wat we deden rond de uitslag van de volksraadpleging over al dan niet herindelen. Deze trok zoveel kijkers en luisteraars dat onze onlinediensten het niet aankonden en overbelast raakten.”

Die herindeling van de gemeente Mill en Sint Hubert per 1 januari 2022 met de overige gemeenten in het Land van Cuijk is ook nog wel een dingetje. Mayke: “Per gemeente is er 1 zendmachtiging. Er bestaat sinds een tijdje ook Omroep Land van Cuijk, dat is een samenvoeging van de omroepen van de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave en Sint Anthonis. Af en toe doen we al dingen samen en ook kijken we hoe we per 1 januari 2022 samen RTV-programma’s kunnen maken. Maar hiervoor nemen we de tijd en kijken we ook hoe andere omroepen in het land een dergelijk traject van samenvoeging doorliepen.” Mayke geeft aan dat het oriënteren op de toekomst parallel loopt met het continueren van de huidige uitzendingen. “We zien aan reacties dat veel mensen graag naar onze programma’s kijken en luisteren en voor ons als bestuur is er dan ook alles aan gelegen deze te blijven maken.”

Daarom is de L.O.M. ook nog altijd op zoek naar extra medewerkers. “We hebben nog altijd medewerkers die er vanaf het begin bijzijn. Zij vormen de basis van onze omroep. Bij hen zit enorm veel kennis over onze structuur en apparatuur. Daarnaast mogen we zoveel radio-en televisieprogramma’s maken als we willen. We hebben nog voldoende zendtijd beschikbaar. Daarom zijn belangstellende van alle leeftijden die het leuk vinden om RTV-programma’s te maken meer dan welkom. We maken programma’s voor alle doelgroepen, voor zowel jongeren als ouderen, dus iedereen kan bij de Lokale Omroep Mill voor de eigen doelgroep een programma maken.”

Belangstelling in het presenteren of techniek te verzorgen bij radio- en televisieprogramma’s? Filmen of fotograferen? Teksten (her)schrijven of teksten inspreken? Interviews doen of programma’s te bedenken en uit te werken? Bel met de L.O.M.-studio via 0485-455091, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en zie www.lokaleomroepmill.nl.