Meld je aan als burgerhulpverlener. Samen maken we Nederland hartveiliger.

Door Toon Hermsen - De werkzaamheden van burgerhulpverleners die worden opgeroepen bij reanimaties zijn in verband met de verspreiding van het coronavirus aangepast.

HartslagNu roept op dit moment alleen hulpverleners op die jonger zijn dan 50 jaar. Het is dus van belang dat als je jonger bent dan 50 jaar en je nog niet hebt aangemeld om dit zo spoedig mogelijk te doen. Dit om zoveel mogelijk burgerhulpverleners beschikbaar te hebben tijdens een oproep. Hulpverleners kunnen zich registreren via: https://mijnhartslagnu.nl/#/page/register

Op de website van de Hartstichting kunt u de tijdelijke richtlijnen vinden zoals die op dit moment gelden zolang de corona crisis duurt. https://www.hartstichting.nl/nieuws/is-coronavirus-reden-tot-zorg-voor-hartpatienten/reanimatie-burgerhulpverlening

Wij willen snel hulp bij een hartstilstand (circulatiestilstand) kunnen bieden. Daarom hangen in de gemeente Mill en Sint Hubert een groot aantal AED-apparaten; Automatische Externe Defibrillators. Een AED helpt bij een hartstilstand. Het apparaat geeft stroomstoten. Hierdoor moet het hart weer gaan kloppen. Als iemand binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden, is de kans groter dat hij of zij gered wordt.

Bij een hartstilstand is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een AED wordt gehaald. De 112-centrale stuurt een bericht aan meerdere burgerhulpverleners (vrijwilligers) in de buurt. Zij krijgen het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of een AED te halen. Hoe meer AED's en vrijwilligers, hoe sneller we hulp kunnen bieden. We zoeken daarom altijd naar organisaties die een AED willen plaatsen en naar vrijwilligers.

In de gemeente Mill en Sint Hubert zijn 52 AED’s voorhanden, waarvan er 25 toestellen 24 uur per dag 7 dagen in de week beschikbaar zijn. Hier kunt u de AED-locaties in de gemeente Mill en Sint Hubert vinden: https://www.gemeente-mill.nl/automatische-externe-defibrillatoren-aed.