De eerste 41 jaar van zijn leven woonde René van Houtum in Mill. Inmiddels woont hij in Halifax in Canada. Dit is de hoofdstad en grootste stad van de Canadese provincie Nova Scotia, en heeft bijna een half miljoen inwoners.

Halifax is het economische centrum van de Atlantische Canadese provincies en de op één na grootste Canadese kuststad, na Vancouver in Brits-Columbia.

“Kom straks gerust allemaal een keer naar Halifax, het is hier erg mooi,” vertelde René van Houtum op zondag 19 april in het L.O.M.-radioprogramma MossTime. In deze Coronatijd belt Corné Kremers in zijn radioprogramma met voormalige inwoners van onze gemeente, die nu in het buitenland wonen. “Het is hier een toeristische stad. Per jaar leggen hier zo’n 200 cruiseschepen aan, waarvan er veel uit Rotterdam komen. Dus als straks alles weer gewoon is, dan kom gerust naar Halifax. Mijn moeder en zus die in Mill wonen, komen in augustus hiernaartoe. Ik hoop dat dat allemaal door kan gaan.” Maar op dit moment is in Canada alles nog gesloten, behalve super- en bouwmarkten.

De piek van het Coronavirus is nog niet bereikt in de provincie waar René woont. “Ze denken wel dat ze dichtbij de piek zijn. Maar wat ze hier wel goed gedaan hebben, is dat ze alle horeca en andere bedrijven al gesloten hadden voordat het eerste Coronageval in de provincie was. Ze waren dus behoorlijk proactief. Dat heeft het aantal besmettingen wel laag gehouden, zeker in vergelijking met andere provincies hier.”

René was erg actief in Mill. Zo was hij bijvoorbeeld lange tijd secretaris van Stichting Carnaval Mill en muzikaal lid van Toeternietoe. Hij werkte in Nederland vele jaren voor Logistiek Dienstverlener Wim Bosman. “In april 2011 heeft Wim Bosman zijn bedrijf verkocht aan Mainfreight, een Logistiek dienstverlener uit Nieuw-Zeeland. Mainfreight heeft sinds die overname activiteiten in Nieuw-Zeeland, Australië, Azië, Europa en Noord-Amerika.” Ook in ons land zijn regelmatig vrachtwagens te zien van dit bedrijf.

In september 2011 is René naar Australië verhuisd nadat Mainfreight hem gevraagd had voor een job daar. “Ik heb ruim 3 jaar in Melbourne gewoond, een super stad. In september 2012 heb ik Paula, mijn huidige vrouw, voor het eerst ontmoet. Paula is Canadese en was in Melbourne voor haar werk; ze is kinderarts en neuroloog en heeft twee maanden in het Melbourne kinderziekenhuis gewerkt. We hebben elkaar in Melbourne ontmoet en toen de relatie serieus werd, was het plan dat Paula naar Australië zou verhuizen. Dat bleek lastig, met name vanwege het verkrijgen van de juiste papieren om als arts in Australië te werken. Toen Mainfreight mij vroeg voor een job in Noord-Amerika hebben we de plannen gewijzigd en ben ik naar Canada vertrokken.”

Mainfreight heeft 13 divisies wereldwijd en René van Houtum is verantwoordelijk voor één van deze divisies. “Dat betekent normaal gesproken dat ik veel reis. Drie van de vier weken ben ik wel onderweg. Altijd met het vliegtuig en met name naar de USA. Paula werkt in het Halifax kinderziekenhuis als kinderarts en neuroloog. We wonen “downtown” Halifax, een mooie stad met ongeveer een half miljoen inwoners.” Op het moment dat René in de radio-uitzending was lag er sneeuw in Canada. “Een centimeter of twee sneeuw is er vannacht gevallen. Dat is wel bijzonder voor april hoor, maar welkom in Canada. Dat kan hier dus wel gebeuren.”