Programmamakers Guus Fonteijn, Henk Ermers en Anco Bloemendal (Foto: Hen Daams)

De viering van de Bevrijdingsdag 5 mei is dit jubileum jaar 2020 jaar volstrekt anders dan normaal.

De programmamakers van het radioprogramma van de Lokale Omroep Mill (LOM) en Senioren Welzijn Organisatie Mill (SWOM) "Hoe gaat het" bieden een bescheiden alternatief programma. De luisteraars kunnen dan toch thuis stil staan bij de bevrijding en 75 jaar vrijheid.

Thuis

We moeten 5 mei grotendeels thuis herdenken en vieren. Met het programma wordt geprobeerd toch nog een verbinding met zoveel mogelijk burgers tot stand te brengen. Zoals we elke dag aan den lijve ervaren is "vrijheid" juist nu een enorm actueel thema. Het zou mooi zijn als op deze jubileumfeestdag – net als in mei 1945 – massaal de Nederlandse vlag wordt uitgehangen!

Burgers

Burgemeester Antoine Walraven van de gemeente Mill en Sint Hubert zal bij aanvang van het live radioprogramma een 5 mei toespraak uitspreken. Hiermee willen de programmamakers bewerkstelligen dat door het radioprogramma de burgers van de gemeente Mill en Sint Hubert tóch een gevoel van een herdenkende en feestelijke gemeenschap krijgen. Het eerste uur passeren mooie en persoonlijke ervaringen de revue van mensen die de bevrijding zelf hebben meegemaakt en beleefd. Deze ouderen nemen ons mee naar de nacht van 10 mei 1940, de bevrijding van Mill 17 september 1944 en de nationale bevrijding op 5 mei 1945.

Ijskast

In het tweede uur zullen personen aan het woord komen die elk jaar weer feesten en festivals organiseren maar die noodgedwongen hun plannen in de ijskast hebben moeten plaatsen. Zij zullen in hun bijdrage beklemtonen dat herdenken en feesten door de coronacrisis een noodgedwongen en tijdelijke onderbreking zal zijn. Zij zullen een vergezicht schilderen, hoe "herdenken en feesten" zoals bloemen en planten uit de Corona winterslaap in 2021 zullen ontwaken.

De inhoud van het gehele programma kunt u o.a. vinden op www.50plusmill.nl. De programmamakers zijn Henk Ermers, Anco Bloemendal en Guus Fonteijn.