Annet Bens uit Mill woont sinds december 2015 in de Deense stad Kopenhagen. “In 2014 was ik op uitwisseling in Australië. Daar ontmoete ik Rasmus, hij was er ook op uitwisseling. Een jaar lang hebben we een lange afstandsrelatie gehad, maar in december 2015 ben ik naar Kopenhagen verhuisd voor de liefde.” Ondertussen hebben ze samen zoontje Sep.

Op dit moment is Annet nog met zwangerschapsverlof. In Denemarken is dat bijna een jaar. “Qua werk ben ik aan het promoveren bij een onderzoeksafdeling van de Deense kankerbestrijding in samenwerking met de Universiteit van Kopenhagen. Mijn onderzoek is gericht op borstkanker. Ik kan hopelijk over een half jaar mijn proefschrift inleveren en verdedigen.” Sep wordt opgevoed in zowel het Deens als Nederlands. “Zelf praat ik Deens met Rasmus en Nederlands tegen Sep. Mochten we ooit terugkomen naar Nederland, dan moet hij ook Nederlands kunnen. Volgens Rasmus spreek ik vloeiend Deens. Ik probeer hem ook Nederlands of een beetje Mills te leren. Pas vroeg hij mij: ‘Wat is eigenlijk het verschil tussen vijftien en vieftien?’”

De maatregelen in Denemarken worden op dit moment wat versoepeld. “Scholen en winkels zijn weer open. Op het werk van Rasmus is de helft weer terug op kantoor, maar restaurants zijn nog wel gesloten. Volgende week wordt er een stappenplan bekend gemaakt over de versoepelingen van de maatregelen. Overigens is het wel weer gewoon druk op straat. Als de zon schijnt zijn de Denen op straat en in de parken. Dus alles lijkt een beetje normaal aan het worden op straat. Al moet je koffie bij de barretjes door een luikje kopen en is het eenrichting in de parken.”

Binnenkort verhuizen ze naar een andere woning. “We wonen nu in een appartement midden in de stad. Over 2 weken verhuizen we naar een rijtjeshuis aan de rand van de stad, nog wel op fietsafstand van het centrum. Eigenlijk zouden papa en mama als we de sleutel krijgen ook naar Kopenhagen komen, maar dat is nu nog even onduidelijk. De grenzen zijn nog gesloten. Wij kunnen dus ook niet naar Nederland toe. We hopen dat het snel weer kan.”