Door de versoepeling van maatregelen in de strijd tegen het Coronavirus mogen ook campings weer wat meer.

“Wij volgen stipt de protocollen van de overheid. Toeristisch gezien hebben we nu nul kampeerders,” vertelt Noud van Rossum, eigenaar van camping van Rossum’s Troost aan de Oude Wanroijseweg in Sint Hubert. “Alle voorzieningen hebben we gesloten en zoals het zich nu laat aanzien, is dat tot 1 juli. Maar rond deze tijd krijgen we weer nieuwe protocollen en richtlijnen.”

Sinds afgelopen maandag (11 mei) zou men weer toeristische gasten mogen ontvangen. “Voor mensen met een camper is dat goed te doen. Zij hebben goede voorzieningen in de camper. Maar voor mensen met een caravan is dat toch lastiger nu. Hier zijn voorzieningen als toiletten en douches immers door de maatregelen gesloten.” Noud hoort hierover wel gemopper van collega’s in de toeristische branche. “Bij bouwmarkten, tuincentra en benzinestations zijn sanitaire voorzieningen wel open. Waarom zij wel en wij niet? Wij kunnen in onze sanitaire gebouwen veel meer afstand creëren dan op die locaties. Bij ons staat veiligheid en hygiëne altijd al hoog in het vaandel. Wij hebben overigens daarom ook zelf al direct de sanitaire voorzieningen gesloten, al voor het officieel moest.”

Sinds 1 april zijn de vaste gasten van camping van Rossum’s Troost wel welkom. “Dat zijn onze vaste gasten met eigen voorzieningen in de stacaravan. Maatschappelijk gezien is dit ook belangrijk. We zien dat veel mensen er behoefte aan hebben om hier in hun stacaravan te vertoeven. We hebben zo vroeg in het seizoen nog nooit zoveel van onze vaste gasten hier gehad. Vooral de senioren die in de risicogroep zitten en we hier hebben zeggen, we zitten nergens zo veilig als op de camping. Soms wonen ze op een galerij met minimale afstanden van elkaar, hier op de camping hebben ze alle ruimte en is er rust.”

Op de camping heeft men zo’n 100 vaste huurders waarvan zo’n 40% tot 50% tijdens vooral de weekenden bezet is. “Dat komt ook doordat het de laatste weken natuurlijk mooi weer was. Maar we merken ook wel: hoe langer het duurt, hoe lastiger het is om zich aan de regels van het RIVM te houden. We lopen hier soms echt als een politieagent rond. Vooral mijn vrouw is daar druk mee en heeft zelfs een anderhalve meter stok. Men moet op anderhalve meter van andere gasten blijven, niet bij elkaar in de caravan of bij elkaar op de plaats. Het is tot aan het hekje. Helaas merk je, net als in de rest van het land, dat mensen steeds lastiger de maatregelen in acht nemen. Maar gelukkig gaat het hier bij ons kei goed en begrijpen onze gasten het hoe en waarom. Het is voor ieders eigen veiligheid en gezondheid.”

Zie voor meer informatie en contact www.rossumstroost.nl.