Nu muzikanten, dj’s en verhuurbedrijven in de evenementenbranche nauwelijks werk hebben, valt er omzet weg bij leveranciers van licht- en geluidsapparatuur. Bij Fritz-Events in Cuijk merkten ze dat ook en werd er gezocht naar andere kansen. En die bleken nog aardig voor de hand te liggen. Zo werd Bricksverhuur.nl geboren, een website waar je LEGO kunt huren.

Met zijn bedrijf Fritz-Events BV timmert directeur Frédéric Abrahams (beter bekend als Fritz) al jaren aan de weg. Vroeger als dj met een drive-in-show, maar al snel met een verhuurbedrijfje in licht- en geluidsproducten, gerund vanuit de garage bij zijn ouders in Mill. Sinds 2010 ligt de focus vooral op het verkopen van de benodigde apparatuur aan muzikanten, dj’s en theaters en is de verhuur op een laag pitje komen te staan.

“2020 begon net als voorgaande jaren met flinke groeicijfers ten opzichte van het jaar ervoor”, zegt Fritz. “We groeien al een aantal jaren fors in zowel Nederland als België, met onze webshop en fysieke winkel in Cuijk. We verkopen duizenden producten zoals microfoons, luidsprekers, kabels, dj-apparatuur en discoverlichting. In februari ontstonden de eerste leveringsproblemen bij leveranciers en uiteindelijk kwam een groot deel van de evenementenbranche volledig stil te liggen. Dj’s, technici, muzikanten; iedereen kwam thuis te zitten.”

“We hebben advertentiebudgetten verschoven en zijn in oplossingen gaan denken. Sommige producten verkopen we nu namelijk juist ontzettend veel, zoals standaards voor desinfectiemiddel, vloertape en USB-microfoons. Ook kwam er tijd om na te denken over andere ideeën.”

En zo kwam Abrahams bij een project dat al tijden in zijn hoofd zat. “Voordat ik al mijn geld vanaf mijn dertiende in licht- en geluidsapparatuur stopte, ging verjaardagsgeld en zakgeld vooral op aan LEGO.” Vele sets werden gekocht bij Speelgoedzaak Verbeeten in Mill. “Ik heb het altijd prachtig speelgoed gevonden. Enkele jaren geleden heb ik alle LEGO van de zolder in Mill gehaald en meegenomen naar Cuijk waar ik woon met mijn vriendin en twee kinderen. LEGO is tijdloos en vooral mijn zoontje vindt het prachtig om ermee te spelen.” Zodoende werd de interesse weer aangewakkerd. “Het bouwen van de allergrootste LEGO-sets, die voornamelijk voor volwassenen zijn ontworpen, werkt ontspannend. Helaas zijn deze ontzettend prijzig in aanschaf. Was er maar een manier om de LEGO te huren, te bouwen en weer af te breken.” En zodoende ontwikkelde Fritz in krap twee weken een compleet nieuw bedrijfje.

“We verhuren dure LEGO sets via de website www.bricksverhuur.nl. Mensen kunnen lid worden voor € 29,50 per jaar. Vervolgens kunnen ze kiezen tussen verschillende sets, allen bestaande uit minimaal 1000 bouwsteentjes. Zo huur je voor € 10,- per week een set die in de winkel al snel € 300,- tot € 600,- kost. De set wordt geleverd inclusief retourlabel om hem na de huurperiode bij een PostNL-punt weer af te kunnen geven.”

Zodra de set terugkomt in Cuijk wordt deze gecontroleerd en weer vrijgegeven voor andere huurders. Met de site wordt ingespeeld op de populariteit die LEGO op dit moment heeft. Elke zaterdagavond kijken bijna anderhalf miljoen mensen naar het RTL4-programma LEGO Masters, waarin duo’s de strijd met elkaar aangaan om de beste LEGO-bouwer te worden. “Daar liggen mijn ambities niet”, zegt Fritz lachend. “Het gaat er mij vooral om dat mensen op een betaalbare manier grote LEGO sets kunnen bouwen, zeker nu men meer thuis zit. En voor ons een mooi project om de faciliteiten die we toch al binnen Fritz-Events BV hebben, goed te kunnen benutten.”