Foto: Cockie Kremers

“Wij hadden ons dit laatste jaar wel anders voorgesteld,” vertelt John Bens van café zalen d’n Bens in Langenboom. Hun horecabedrijf aan de Dominicanenstraat zal plaats maken voor woningbouw in Langenboom.

“We hadden een vullend programma voor het hele jaar staan, van beachparty tot rock d’n Bens en van Gooise bingo en kermis tot The Cats tribute. In oktober zouden we een oktoberfest doen en november zou helemaal in het teken staan van afscheid. Maar het Coronavirus gooit ook bij ons roet in het eten.”

Net als alle andere horecabedrijven moesten zij op zondag 15 maart de zaak om 18.00 uur plotseling sluiten. “Dat was echt heel apart. Er waren er hier aan het biljarten, er zaten wat mensen aan de bar en aan wat tafeltjes. Ik zei tegen de gasten dat we de persconferentie gingen kijken omdat ik toch wel verwachtte dat er wat ging gebeuren.” Na het bericht dat alle horeca binnen een half uur moest sluiten, duurde het echt even voor het besef bij iedereen doordrong. “Ik zei dat iedereen nog wat kon bestellen en dat we er dan mee op gingen houden. Henrita was die dag ook jarig dus ik heb een briefje op de deur gehangen dat we een besloten feestje hadden. Er kwamen nog wel appjes van vaste gasten die toch nog binnen wilden, maar we moesten dicht en dat is sinds 15 maart dus het geval.”

De cafetaria is wel open om bestellingen af te halen. John benadrukt dat zij goed geïnformeerd en geholpen worden door Horeca Nederland en de gemeente Mill en Sint Hubert. “Toen we hoorden dat afhalen van bestellingen wel mocht, hebben we daar dankbaar gebruik van gemaakt. Dat wel met regels, maximaal twee klanten binnen en de rest moet buiten wachten. Ook bezorgen we aan huis. Via Facebook en andere social media kunnen we iedereen goed op de hoogte houden van wat wel en niet kan. Dat gaat goed en we doen van alles om onze gasten het naar de zin te maken en ook om onszelf een beetje aan de gang te houden.”

Afgelopen week is er wat meer duidelijkheid gekomen over het heropenen van de Horeca in Nederland. “Per 1 juni zouden we open mogen. We hebben toen dat bekend werd al aangegeven dat dit beter al op vrijdag voor het Pinksterweekend zou kunnen. Dat om de belangstellenden wat te kunnen spreiden.” John verwijst ook naar de opening van terrassen vorige week in Duitsland. “Ik zag de foto’s van volle terrassen voorbijkomen op Facebook, daar hield niet iedereen die anderhalve meter afstand.”

John hoopt dat later dit jaar toch nog wel het een en ander mogelijk is om wat te kunnen organiseren rond het afscheid van hun horecazaak. “Wij zelf zitten hier 28 jaar maar totaal is het 88 jaar familie Bens op deze locatie. Volgens de projectontwikkelaar gaat eind dit jaar de verkoopfase voor woningen op deze locatie van start en zullen wij dus definitief de deur sluiten. Ik hoop dat we tegen die tijd nog wat meer kunnen en mogen om er toch een mooi afscheid van te maken.”