Bij Fitland in Mill sport men nu buiten. (Foto: Cockie Kremers)

Van het bericht dat sport- en wellnesscentra pas per 1 september de deuren zouden mogen openen, werd Maarten van Kempen uit Mill niet blij.

“En je wordt al helemaal niet blij als dat ook nog ongefundeerd en onterecht is. Want alle argumenten die werden aangedragen zijn door de branche al lang gepareerd. De fitnessbranche had als eerste een goedgekeurd protocol, maar daarna is er geen enkel contact meer geweest dat het protocol aangepast zou moeten worden. We moesten via de media vernemen dat we tot 1 september de deuren gesloten moesten houden.”

Maarten van Kempen, eigenaar van zo’n 10 bedrijven in de sport- en wellnessbranche, zit namens de fitnessbranche in een werkgroep die aan tafel zit met o.a. minister Van Rijn voor Medische Zorg en Sport. “Aan alle punten voor veiligheid kunnen we voldoen. We werken met abonnementssystemen en mensen moeten nu reserveren om buiten te sporten, dat kunnen we ook voor het binnen sporten doen. Mensen die komen kunnen we vragen of ze ziekteverschijnselen hebben, dus dat is ook geen probleem. Er zijn ruim 4000 sportcentra in Nederland dus overal op fietsafstand. We belasten het openbaar vervoer dus niet. En als laatste de aerosolen – virusverspreiding via lucht –, die zijn nu eenmaal overal. Daar zijn geen rapporten van. In onze sportcentra hebben we luchtbehandelingssystemen die zeven keer per uur de volledige binnenlucht vervangen. Wij hebben alles gepareerd en geregeld om veilig open te kunnen.”

Maarten geeft aan dat hij blij is dat veel sectoren wel al aan de slag zijn. “De kappers zijn open, dat gun ik ze van harte, maar de fitnessbranche wordt geknipt en geschoren. Maar ook worden nu 4000 virusremmers gehuld in een aerosol van politiek en wetenschap. Dat slaat nergens op. Als wij opengaan dan dragen wij met 200.000 medewerkers in de fitnessbranche bij aan de gezondheid en het immuunsysteem van 3,2 miljoen inwoners die klant zijn bij sportcentra.”

Maarten van Kempen is naast actief met sport- en wellnesscentra ook eigenaar van hotelrestaurant De Teugel in Uden. “Het hotel is alweer open. Niet dat er direct heel veel boekingen zijn, maar er zijn bijvoorbeeld mensen die twaalfhoog in de stad wonen en er nu even uit willen. Mensen kunnen daar van alles, van midgetgolf tot wandelen en fietsen in de Maashorst. Qua restaurant zijn we er ook helemaal klaar voor om weer open te gaan. Zo is er bijvoorbeeld naast elke tafel in het restaurant een extra tafel waar eten en drank afgezet kan worden om afstand te behouden. We hebben een bestelsysteem met QR-code en dat scheelt dan ook weer een contactmoment tussen medewerkers en gasten.”

Bij De Teugel aan de Bedafseweg in Uden werkt men vanaf nu met vijf verschillende afdelingen met elk een eigen kaart. “Een daarvan is bijvoorbeeld ook voor gezinnen, die mogen gewoon bij elkaar zitten en er is dan dus ook een grotere tafel. Daarnaast hebben we een gigagroot terras en we hadden natuurlijk al de drive-in waar je bijvoorbeeld hamburgers kunt afhalen.” Maarten benadrukt dat zowel het hotel, de afdelingen binnen het restaurant en de buitenactiviteiten voldoen aan de geldende regelgeving.

Gezien hetgeen Maarten in bijvoorbeeld Mill bedacht met een wellnessboot en hotelvliegtuig, kan hij beslist creatief genoemd worden. “Stel dat sportcentra nu niet open zouden mogen, dan zouden we bijvoorbeeld loopbanden in het restaurant kunnen zetten. Men moet dan een consumptie bestellen en we noemen dat horeca-fitness. Maar laten we hopen dat het verstand zal zegenvieren en dat 3,2 miljoen mensen weer snel kunnen sporten, want maanden niet bewegen is ook een risico.”