Foto: Kristel Beelen Mooi & Mooi Fotografie

Op 1 juni werden een aantal maatregelen versoepeld in de strijd tegen het Coronavirus. Zo mocht de horeca de deuren en het terras – onder bepaalde voorwaarden – weer openen.

In Mill sloeg de horeca de handen ineen en nam samen met Ontdek Mill en 0485-events het initiatief om een Zomerterras te organiseren in het Aldendrielpark in Mill. Niet eenmalig, maar elke vrijdag tot en met zondag en in de vakantieweken op woensdag en donderdag. Voorwaarde hiervoor is wel dat het goed weer (17 graden of meer) is. Het terras is van 16.00 uur tot 22.00 uur geopend en op zondag vanaf 14.00 uur.

Ad Berends is namens Ontdek Mill één van de initiatiefnemers en blikt terug op de eerste dag Zomerterras. “Ik kijk er positief op terug. Het was verdomde heet en het was jammer dat we niet voldoende parasols hadden, maar dat was in deze tijd wel begrijpelijk. Alle horeca ging open en iedereen had een terras en dus de parasols daar nodig. Maar iedereen die hier was vond het erg gezellig en dus zijn wij tevreden.”

Het idee van dit gezamenlijke Zomerterras werd op 13 mei geboren. “Nicky en Geert Swartjes kwamen vanuit 0485-events bij mij langs met het idee in bijvoorbeeld het Aldendrielpark een Zomerterras te organiseren, samen met alle Millse horecaondernemers en Ontdek Mill. Dit ook om de eigen horecabedrijven te ontlasten omdat er wel wat drukte werd verwacht. Ik vond het een geweldig idee. Ik heb het toen met Bart van Hees, voorzitter van Ontdek Mill, besproken en hij was ook erg enthousiast. Toen is men direct alles verder uit gaan werken.” Ook de gemeente Mill en Sint Hubert was zeer positief over het idee en verleende alle medewerking.

Tijn van Dijk is ook betrokken bij 0485-events en het Zomerterras. “Wij zijn begonnen met het overnemen van Mill at the Park van Ontdek Mill. Dat hebben Joppe van Eenbergen, Nicky, Geert en ik toen gedaan. En nu willen we als 0485-events evenementen opzetten en ondersteunen in Mill, dat is onze insteek om in dit dorp samen mooie dingen te organiseren.” Ook bij de gezamenlijke kermis en carnaval in Mill is 0485-events het cement tussen alle betrokken partijen. Dit doen zij nu ook bij het Zomerterras. Tijn: “Dit evenement is wel uniek. Normaal gesproken proberen we zo veel mogelijk mensen hiernaartoe te krijgen, nu hebben we vakken opgezet en moet iedereen zitten op het terras. Daardoor kun je minder mensen kwijt dan anders. Maar zo is het veilig en kunnen we voldoen aan alle richtlijnen.”

Het Zomerterras is nog wel beperkt in hetgeen wat kan en mag qua entertainment. Ad: “We hopen dat er straks wat meer mag. Nu is het wel mogelijk om bijvoorbeeld iets van muziek te doen, maar geen podium, geen springkussens of beeldschermen. Er lopen wat ideeën zoals bijvoorbeeld iets met een quiz of om de vakken die er nu zijn door kinderen in te laten kleuren. Maar als mensen leuke ideeën hebben, dan horen we dat ook graag. Want dit Zomerterras doen we vóór elkaar maar ook mét elkaar. Het is fantastisch om te zien wat we nu al hebben neergezet, er zijn 10 horeca-exploitanten die dit ondersteunen. Dit samen met Ontdek Mill, 0485-events, het Ondernemers Collectief Mill en de gemeente, ook dat kan weer in Mill.”

Zie voor openingstijden van het Zomerterras of de contactgegevens www.zomerterras-mill.nl en like de Facebookpagina. Zie voor het interview met Ad en Tijn (camerawerk Pieter Smits en interview Corné Kremers) ook de rubriek Video op inmill.nl, de Lokale Omroep Mill en Omroep Land van Cuijk.