Dierenambulance Hokazo wordt in deze periode van het jaar overspoeld met meldingen over gevonden vogels. De dierenambulance helpt uiteraard met liefde elk dier in nood, hoe groot of klein ook. Voor jonge vogels is bellen vaak echter niet nodig.

Als jonge vogels voor de eerste keer het nest verlaten (uitvliegen), landen ze vaak op de grond in de buurt van het nest. Deze jonge vogels zijn (bijna) compleet bevederd. Vanaf de grond leren de jonge vogels in een paar dagen vliegen. Ze worden in die dagen ook door hun ouders op de grond gevoerd. U hoeft dan ook alleen te bellen voor een jonge vogel als u zeker weet dat de oudervogel niet meer terugkomt, bijvoorbeeld omdat ze overleden is of als de jonge vogel ziek of gewond is. In alle andere gevallen luidt het advies dat u de jonge vogel het beste kunt helpen door hem met rust te laten.

Soms vallen jonge vogels per ongeluk uit het nest, bijvoorbeeld bij harde wind of omdat het nest verstoord is door snoeiwerkzaamheden. Deze vogeltjes zijn nog (bijna) kaal. Als het mogelijk is, kunt u de jonge vogel het beste terugzetten in het nest. U hoeft niet bang te zijn dat de oudervogels niet meer terugkomen nadat u het beestje heeft aangeraakt. Vogels zijn, in tegenstelling tot veel andere diersoorten, niet geurgericht. Kunt u de jonge vogel niet terugzetten in het nest, bel dan de dierenambulance.

Moet de jonge vogel door de dierenambulance worden opgehaald, zet hem dan bij voorkeur in een doosje met op de bodem keukenpapier. Leg een handdoek over de doos heen, zodat het warm blijft. Geef geen water of voedsel. Dat kan in de luchtpijp terechtkomen, waardoor het beestje stikt. Laat de vogel verder met rust, stress kan dodelijk zijn, en wacht op de dierenambulance.

Dierenambulance Hokazo is actief in de volgende 10 gemeenten: Bernheze, Boekel, Boxmeer, Cuijk, Grave, Meierijstad, Mill en St. Hubert, Sint Anthonis, Sint Michielsgestel en Uden. Voor advies over een gevonden vogel kunt u ook altijd bellen naar de dichtstbijzijnde vogelopvang, bijvoorbeeld Vogelasiel Someren, tel. 06-29 79 93 16.

Kijk voor meer informatie over Dierenopvangcentrum en Dierenambulance Hokazo op www.hokazo.nl of www.facebook.com/hokazo.