Voor een leuk uitje hoef je het Land van Cuijk niet uit. Om te laten zien wat er zoal te beleven is, besteden we als Neije Krant en inmill.nl samen met het L.O.M.-radioprogramma Het 12-uurtje de komende tijd aandacht aan leuke uit-tips en activiteiten in het Land van Cuijk. Deze keer een gesprek met kerkmuzikant Marcel Siebers.

Op woensdagen tot en met oktober is het mogelijk de toren van de Martinuskerk in Cuijk te beklimmen en beiaardier Marcel Siebers live aan het werk te zien. Dit van 14.30 tot 15.15 uur. Er kunnen maximaal 4 personen per keer mee naar boven. Dit uiteraard met in achtneming van de Corona-maatregelen. Van tevoren aanmelden is verplicht, dit kan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Marcel Siebers is al ruim 50 jaar kerkmuzikant. “Ik ben op 13-jarige leeftijd begonnen als begeleider van het jongerenkoor in Cuijk. Sinds 1987 ben ik ook beiaardier.” Toen zijn voorganger overleed werd hij hiervoor benoemd. “De weduwe van mijn voorganger werd gevraagd door de gemeente of zij wellicht een vervanger kende. Zij wees naar mij en zonder dat er eigenlijk verder overleg was tussen het college en mij, kreeg ik de benoemingsbrief en was ik beiaardier.” Marcel volgde hiervoor nog wel een opleiding want een carillon bespelen is toch anders dan een kerkorgel. “Je kunt niet met vingers spelen, het moet met vuisten en voeten. Soms kun je met gespreide vingers wel wat toetsen aanslaan. De mechaniek is nogal wat grover, je bent bij een carillonconcert echt een uurtje aan het sporten.”

Belangstellenden kunnen na aanmelding een concert meemaken. Het carillon bevindt zich op zo’n 25 meter hoogte. “Wij zitten in een ruimte boven het carillon met 2 klavieren erin. Deze ruimte is qua grootte vergelijkbaar met een klaslokaal. Normaal gesproken kunnen er wel meer mensen mee naar boven, maar in deze Coronatijd dus maar maximaal 4.”

In augustus zijn er ook nog een aantal zomeravond-concerten bij de Martinuskerk. Marcel: “Dat is elke vrijdagavond in augustus. Er komen dan ook buitenlandse beiaardiers naar Cuijk en ik zelf zal ook een keer te horen zijn. Er is een speciale luistertuin bij het archeologisch centrum, vlakbij de kerk. Hier kan men tevoren ook kennismaken met de beiaardier, die vertelt wat hij gaat spelen. Bij deze concerten kan men anders wel mee de toren in, maar in deze Coronatijd is dat nu niet mogelijk.” Deze zomeravond-concerten zijn elke vrijdagavond in augustus tussen 19.00 uur en 20.00 uur.