Onlangs hebben 3 Millse bedrijven een project opgeleverd voor het offshore windmolen project “Yunlin”. Dit is een project waarbij 80 windmolens op ongeveer 8 km voor de Taiwanese kust geplaatst gaan worden. Dit park gaat ongeveer 450.000 Taiwanese huishoudens voorzien van groene stroom.

Het project start wanneer het Millse AnMa-TECH wordt benaderd door Jumbo Offshore. Jumbo Offshore is een Nederlandse onderneming gespecialiseerd in het installeren en transporteren van offshore installaties. Zij zijn betrokken bij het vervoer en de installatie van deze 80 windmolens. In dit project zitten per windmolen 3 stuks M72 bouten die losgedraaid dienen te worden met een kracht van maximaal 35.000 Nm.

AnMa-TECH is een specialist op het gebied van industriële boutverbindingen. “We hebben diverse oplossingen in ons pakket, startend vanaf M16 tot M200. Onze focus ligt op hydraulische momentsleutels van het Amerikaanse merk TorsionX” vertelt Jeffrey Broeksteeg, accountmanager bij AnMa-TECH en verantwoordelijk voor dit project. “Voor onze begrippen is M72 niet uitzonderlijk en 35.000 Nm niet veel. Om een idee te geven: een wielmoer van een personenauto wordt vastgezet met ongeveer 120 Nm.”

De uitdaging van dit project zat meer in de technische oplossing om de krachten goed over te brengen op de bouten. De sleutels om dit moment te leveren zijn standaard hydraulische momentsleutels van het Amerikaanse TorsionX, echter is de totale oplossing een uniek ontworpen design wat speciaal voor dit project geproduceerd diende te worden.

Doordat het project in Taiwan uitgevoerd wordt en de eindklant zoveel als mogelijk zekerheid over dit project wilde, is een extern bureau ingeschakeld om dit mee te ontwerpen en helemaal door te rekenen.

Voor het produceren van de diverse onderdelen werkte AnMa-TECH nauw samen met Gereedschapmakerij Mill en is de gehele constructie gelast door Linders Metaaltechniek.

Gereedschapmakerij Mill, gevestigd aan de Hertsweg 1, is gespecialiseerd in machinale verspaning van (non-ferro) metalen en kunststoffen voor de meest uiteenlopende toepassingen. Joris de Vet: “Gereedschapmakerij Mill heeft het lagerhuis en de geharde dopsleutels voor deze M72 bouten vervaardigd. Het lagerhuis waarin de dop met een sleutelwijdte van 105 mm en een lengte van 500 mm moet kunnen draaien, diende tevens als reactiearm om deze krachten op te kunnen vangen. Een zeer interessante en uitdagende klus voor ons”.

Linders Metaaltechniek, gevestigd aan de Tweede Industrieweg 2 te Mill, is een jonge onderneming met veel kennis op het gebied van staal, roestvrijstaal en aluminium. Daarnaast worden ook meer exotische materiaalsoorten bewerkt.

De constructie voor het offshore windmolenproject is door Linders Metaaltechniek samengesteld en volgens de normalisatie afgelast.” Wij zijn daarbij trots om mee te mogen werken aan dit specialistisch, grootschalig project”, aldus Marty Linders.

Wilt u meer weten over Jumbo Offshore klik hier.