Ratten, muizen, duiven, wespen, processierupsen, kraaien en kauwen het zijn allemaal mooie en nuttige dieren. Maar je kunt er ook last van hebben.

Vooral als er te veel dieren van één soort op één locatie aanwezig zijn daar waar ook mensen wonen, werken of recreëren. Dan liggen hinder, overlast, schade en soms zelfs gevaar op de loer. Dan worden het plaagdieren. Bestrijding van plaagdieren is een zaak van de gemeente maar ook van de inwoners. Door aanpassing van ons gedrag en het treffen van eenvoudige maatregelen is al veel overlast te voorkomen.

Verantwoordelijkheid

De gemeente bestrijdt geen overlast van plaagdieren op particulier terrein. De bestrijding van plaagdieren op particulier terrein is de verantwoordelijkheid van de eigenaar of bewoner zelf. Dus de bestrijding van bijvoorbeeld muizen in en rond uw eigen woning, daar dient u zelf voor te zorgen.

De gemeente is wel verantwoordelijk voor de bestrijding van plaagdieren in de openbare ruimte. Zo wordt ieder jaar de eikenprocessierups bestreden langs de openbare weg en ook houdt de gemeente de riolering en watergangen goed in de gaten om rattenoverlast te voorkomen.

Melden

Het is natuurlijk niet altijd duidelijk waar de overlast vandaan komt. Heeft u overlast van plaagdieren maar denkt u dat dat afkomstig is van openbaar terrein, meld dan de overlast via de app FIXI. De gemeente komt dan controleren en grijpt zo nodig in. Melden heeft geen zin als de bron van de plaagdieren zich overduidelijk bevindt op eigen terrein. Neem dan voor de bestrijding – voor eigen rekening – contact op met een gespecialiseerd bedrijf. Bent u huurder van een woning? Dan kan het zijn dat uw verhuurder verantwoordelijk is voor de bestrijding van plaagdieren. Dat hangt van de situatie af. Neem daarvoor contact op met uw verhuurder.

Overlast, schade, gevaar

Waarom moeten plaagdieren bestreden worden? Plaagdieren kunnen overlast veroorzaken, bijvoorbeeld duiven die uw balkon vervuilen. Ratten en muizen kunnen schade veroorzaken als ze aan leidingen knagen en er kortsluiting ontstaat. Plaagdieren kunnen zelfs gevaarlijk zijn, denk aan een allergische reactie bij een wespensteek. Plaagdieren kunnen om vele redenen overlast geven, schade veroorzaken of ronduit gevaarlijk zijn.

Wat kunt u doen?

Voorkomen is beter dan genezen. Veel overlast kunt u voorkomen door zelf voorzorgsmaatregelen te nemen. Wat u kunt doen hangt af van om welk dier het gaat. De meest voorkomende overlast ontstaat door ratten, muizen, vogels (duiven, kraaien, kauwen) en wespen. Overlast is in de meeste gevallen al te bestrijden door het weghalen van de bron: voedsel. Waar geen voedsel is, of waar het voedsel onbereikbaar opgeborgen is in bijvoorbeeld blikken of potten, daar is de kans op plaagdieren het kleinst. Achtergebleven voedsel bij een vijver (eendjes voeren), de vogelvoederplaats in uw tuin (pindakaaspotten) of voeropslag voor uw hobbydieren in de schuur (voorraad in dozen of zakken), het werkt als een magneet op plaagdieren.

Op de website van uw gemeente www.gemeente-mill.nl – zoekwoord: plaagdieren – leest u wat u kunt doen. Op internet is veel te vinden over hoe u andere plaagdieren zoals muggen, zilvervisjes, vliegen en mollen kunt bestrijden. Of raadpleeg een gespecialiseerd bedrijf.