Foto: Cockie Kremers

Op 1 januari 2020 was het 25 jaar geleden dat Mariska Linders een eigen podotherapiepraktijk begon. Hoewel het jubileum nog niet officieel gevierd kon worden, kijken we nu al met Mariska naar de start en groei van haar praktijk in Mill en Cuijk.

Mariska Linders (05-11-1969) is geboren en getogen in Mill. “Ik wilde graag gaan werken in de zorg. Maar verpleegkundige wilde ik niet worden, want nachtdiensten trokken me niet zo. Daarom keek ik wat er mogelijk was in de paramedische beroepen.” Haar keuze viel op oefentherapie. “Daar was in die tijd een wachtlijst voor de opleiding. Daarom koos ik voor podotherapie en na een dagje meegelopen te hebben in Eindhoven, was ik er nog enthousiaster over en ben ik aan de opleiding begonnen.” Nadat ze slaagde kreeg ze een baan in Tilburg bij een orthopedische schoenenzaak.

In 1995 besloot Mariska een eigen praktijk te starten in Fitland in Mill. “Die heb ik een jaar lang gecombineerd met enkele dagen naar Tilburg. Een half jaartje later heb ik ook een praktijk in Cuijk geopend en ook in Gennep heb ik nog gewerkt. Die in Gennep heb ik overgedragen aan een collega, in Cuijk ben ik intussen verhuisd naar Gezondheidscentrum Cuijk.” Na Fitland verhuisde Mariska haar praktijk naar een ruimte aan de Hoogstraat en daarna kreeg ze een praktijk aan huis in de Stationsstraat.” Ondertussen zijn we weer verhuisd en zitten we alweer elf jaar aan de Schoolstraat in Mill, tegenover het tankstation.”

In de loop der jaren is in haar vak veel veranderd. Mariska: “Tegenwoordig zijn de technologische hulpmiddelen ook in ons vak onmisbaar. Via een 3D-scanner kunnen zelfs op maat gemaakte sandalen of slippers gemaakt worden. Een andere verandering is dat de eisen om een eigen praktijk te hebben steeds strenger worden. Dat is ook de reden dat ik elf jaar geleden de praktijk verhuisd heb.” Een praktijkruimte moet bepaalde afmetingen en voorzieningen hebben. “Maar ook zelf word je beoordeeld via enquêtes onder mijn patiënten. En om als geregistreerd podotherapeut te blijven werken, moet er voldaan worden aan heel wat regels en zijn er vaak extra cursussen.”

Klachten waarmee patiënten bij Mariska komen zijn zeer divers. “Men kan ook zonder verwijsbriefje van de huisarts bij mij terecht, ook dan valt het nog binnen de vergoedingen van zorgverzekeringen. En waar men zoal mee komt? Dat varieert van rug- of knieklachten tot een likdoorn en een ingegroeide nagel.” Haar klanten variëren qua leeftijd dan ook van 2 tot 100+. “Bij sommige klachten is het niet direct te zeggen of het nu vanuit de voeten komt of door bijvoorbeeld knieën of rug. Vandaar dat ik soms patiënten doorverwijs naar de fysio en andersom.” Ook werkt Mariska samen met verschillende pedicuresalons, die ook medische behandelingen kunnen verzorgen.

Mariska werkt alleen en dat bevalt haar prima. “Natuurlijk is het wel druk, want naast de behandelingen is er ook veel administratie, cursussen en andere zaken die bij zelfstandig ondernemen komen kijken. Maar in de coronatijd, toen ik alleen medisch noodzakelijke behandelingen mocht doen, merkte ik dat ik het contact met de patiënten miste. Ik vind het echt fijn om de tijd te kunnen nemen die nodig is. Die tijd heb ik, want ik doe de planning zelf.” Mariska werkt 3 dagen per week in Mill en 2 dagen per week in Cuijk.

Meer weten?

Neem dan contact op met:

Podotherapie Linders
Schoolstraat 29
5451 AS Mill
0485-455268
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.podotherapielinders.nl