Mantelzorgers uit de gemeente Mill en Sint Hubert die ingeschreven staan bij Centrum Mantelzorg, hebben deze week een brief gekregen van wethouder zorg Erik van Daal. De brief, met een kleine attentie erbij gevoegd, is bedoeld om de mantelzorgers een hart onder de riem te steken.

Toch nog veel beperkingen

Er zijn de afgelopen weken steeds meer coronamaatregelen versoepeld en mensen kunnen zich weer wat meer vrijheden veroorloven. Toch kunnen mantelzorgers – en de mensen voor wie zij zorgen – nog veel beperkingen ervaren. Zij krijgen bijvoorbeeld minder hulp van anderen of kunnen nog niet overal heen, omdat zij het risico willen vermijden dat zij zelf of hun naaste(n) ziek worden.

De wethouders zorg van de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert hebben alle drie een brief gestuurd naar de mantelzorgers in hun gemeente, om hun waardering uit te spreken en mantelzorgers te steunen. Omdat de gemeenten niet zelf over de adressen van mantelzorgers beschikken, heeft Centrum Mantelzorg de brieven geadresseerd aan de bij hen ingeschreven mantelzorgers.

Centrum Mantelzorg Land van Cuijk

Bent u ook mantelzorger, maar staat u nog niet ingeschreven bij Centrum Mantelzorg Land van Cuijk? U kunt hiervoor terecht op www.mantelzorglvc.nl of bellen met 0485-846739. Centrum Mantelzorg biedt allerlei vormen van hulp en ondersteuning voor mantelzorgers, zoals advies, cursussen, lotgenotencontact, voorzieningen en regelingen, of gewoon een luisterend oor.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Het zorgen voor een naaste komt soms onverwacht en kan een grote belasting zijn, zowel emotioneel als in tijd. Een mantelzorger is zeer waardevol voor de persoon waar hij of zij voor zorgt. Én waardevol voor onze samenleving. Want het is belangrijk om elkaar te steunen en voor elkaar te zorgen. De gemeente is er om de mantelzorgers te ondersteunen. Maar ook om hen de waardering te geven die zij verdienen.

Jaarlijkse mantelzorgwaardering

Mantelzorgers uit het Land van Cuijk kunnen elk jaar een ‘mantelzorgwaardering’ aanvragen: een bedrag van 100 euro voor volwassenen en een bol.com-bon ter waarde van 30 euro voor jonge, thuiswonende mantelzorgers. De mantelzorgwaardering kan tot 15 december van dit jaar aangevraagd worden op www.mantelzorglvc.nl.