Foto: Henk Nooijen

Henk Nooijen uit Mill is al van jongs af aan geïnteresseerd in natuur en dan vooral vogels. Sinds een tijdje legt hij vogels vast met zijn fotocamera en plaatst het resultaat van zijn fotowerk op Facebook en Instagram. Hierop krijgt hij veel reacties.

Maar hoe is hij ooit begonnen met fotograferen? Hij vertelt: “Een paar jaar geleden waren we op vakantie in Costa Rica. Ik had een huis- tuin- en keukencamera bij me en maakte er wat foto’s. In onze groep zat een hele goeie fotograaf en die heeft me eigenlijk 2 weken foto-les gegeven. Als ik hem een foto liet zien, dan gaf hij wat tips hoe het beter kon.” De vakantie zorgde ervoor dat Henk echt geïnteresseerd raakte in fotografie. Hij kocht een professionelere camera en ging aan de slag. “Je merkt dan pas dat hier in Nederland ook hele mooie natuur is.”

In de praktijk merkte Henk dat een vogel fotograferen wel wat anders is dan een mens op de gevoelige plaat vastleggen. “Een vogel horen is al een ding, maar als je hem hoort dan moet je nog gaan zoeken waar hij zit. En om er dan nog een foto van te maken, dat is niet altijd makkelijk. Maar dat is ook wel de uitdaging die het leuk en spannend houdt.” Ook komt er wel wat geduld bij kijken voor je de juiste foto kunt maken. “Eigenlijk heb ik helemaal geen geduld, maar als ik de camera omhang gaat er een knop om en kom ik in één of andere rustmodes terecht en heb ik wel geduld. Dan kan ik wel uren gaan zitten wachten in mijn schuiltentje om één foto te maken.”

Henk is niet alleen geïnteresseerd in vogels maar ook echt een dierenvriend. Om vogels te beschermen stelde hij onlangs nog een klus uit waar ze als Geert en Henk Trading iets uit moesten voeren. “We zouden in Zeeland een omheining plaatsen. Ik ga dan tevoren altijd even kijken bij de klant om te zien wat er precies moet gebeuren. Toen zag ik daar een nest van een Torenvalk en die had net wat eieren gelegd. En dan kun je daar wel aan de gang gaan om een omheining te plaatsen, maar dan weet je één ding zeker en dat is dat die vogel niet meer terugkomt op het nest. In overleg hebben we met de klant besloten om te wachten tot de jongen waren uitgevlogen. Wel heb ik meteen aangegeven dat ik er foto’s van wilde maken.”