Foto: Cockie Kremers

Onlangs is men begonnen met de graafwerkzaamheden voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de gemeente Mill en Sint Hubert.

Judith Versloot is werkzaam bij E-fiber, de eigenaar van het glasvezelnetwerk. “De aannemer is inderdaad begonnen met de werkzaamheden. Bij een klein deel van de inwoners moet de aannemer nog schouwen, dus kijken waar de aansluiting in huis moet komen. Het is de bedoeling dat het voor het einde van het jaar gereed is.”

Na de inventarisatie vier jaar geleden onder inwoners, bleek er veel behoefte te zijn aan een snel netwerk voor niet alleen radio, tv en internetten, maar ook voor alle nieuwe in ontwikkeling zijnde technieken. “De gemeenten waren samen met LVCNet kartrekker van glasvezel in het Land van Cuijk. Wij zijn als E-fiber eigenaar van het netwerk en leggen dat nu samen met een aannemer aan. Verschillende providers leveren via dit netwerk hun diensten aan abonnees.” Via de site van E-fiber is een overzicht van providers en hun pakketten te vinden die voor onze gemeente beschikbaar zijn.

Uniek is dat E-fiber in de hele gemeente glasvezel aan zal leggen en dat helemaal gratis. “Wij leggen niet alleen in de kern glasvezel aan, maar ook in het hele buitengebied. Dus zelfs de verste boerderij wordt aangesloten. De aannemer overlegt met elke bewoner waar de aansluiting het huis binnen moet komen. Hiervoor is al contact geweest met veel inwoners. Maar we weten dat nog zo’n 10% van de bewoners geen contact heeft gehad met de aannemer. We roepen dus iedereen die nog geen contact heeft gehad op zich even te melden, zodat men straks ook gebruik kan maken van de gratis aansluiting.”

Het leggen van glasvezel tot in huis doet E-fiber namelijk helemaal gratis. Pas wanneer men gebruik wil maken van het glasvezelnetwerk moet men een abonnement afsluiten met een van de beschikbare providers. Judith: “Spie is onze aannemer die de aanleg verzorgd. Ook al wil men er nu nog geen gebruik van maken, dan doet men er toch goed aan het nu wel al aan te laten leggen. Dat is gratis. Doet men dat nu niet maar pas later, dan moet de aannemer er speciaal voor terugkomen en zijn er wel kosten aan verbonden.” Een glasvezelaansluiting in een woning heeft ook een meerwaarde, mocht men de woning ooit willen verkopen.

Er is een keuzevrijheid qua providers. Op de site van E-fiber is te zien welke providers er zoal zijn en wat zij in hun pakket bieden. “Je kiest ook zelf wanneer je eventueel een overstap van de huidige provider naar een provider via het glasvezelnetwerk doet. Het nieuwe abonnement gaat pas in na afloop van je huidige abonnement. Je komt dus nooit met dubbele kosten te zitten. Daarnaast hebben de meeste providers ook een overstaphulp om het overstappen zo makkelijk mogelijk te maken.”

Heeft de aannemer namens E-fiber nog geen contact met u gehad over de aansluiting? Neem dan contact met hen op. Ook als u meer informatie wilt over glasvezel en de diverse providers kunt u contact opnemen met E-fiber via: 030 - 225 19 01.
Zie voor meer informatie ook www.e-fiber.nl.