Samen staan we sterk, de krachten bundelen en met elkaar veel voor elkaar krijgen. Dat is Dorpskracht. En laat dat nu net iets zijn waar de dorpen van de gemeente Mill en Sint Hubert in uitblinken. Ieder op hun eigen manier en met hun eigen mensen, verenigingen en organisaties.

Zeker in deze tijd waarin het coronavirus en de noodzakelijke maatregelen voor een groot gedeelte ons leven bepalen is het belangrijk dat we er voor elkaar zijn. In deze speciale Dorpskracht serie vertellen inwoners, verenigingen en organisaties hun verhaal over de kracht van de dorpen. Wat gebeurt er allemaal? Welke initiatieven en goede ideeën zijn er al? Waar zijn we trots? Een rubriek van en voor inwoners uit de gemeente Mill en Sint Hubert.

Vertel ook uw verhaal!

Heeft ook u een mooi voorbeeld dat u graag via deze rubriek wilt delen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wie zijn jullie?

Wij zijn Annemieke Kuipers (Mill), Gerrie Bornswijk (Langenboom) en Catheleine Verstraten (Sint Hubert). We zijn als ‘buurtverbinders’ betrokken bij het online platform www.samenmillensinthubert.nl.

Wat voor initiatief hebben jullie opgezet?

“We hebben een platform opgezet waar vraag en aanbod van zorg en hulp bij elkaar komt, een soort marktplaats voor sociale, lokale initiatieven. Dit platform heet www.samenmillensinthubert.nl

Waarom is het belangrijk dat een dergelijk platform er is?

“Door de maatregelen rondom het coronavirus (en in het algemeen) is het niet vanzelfsprekend dat inwoners alles nog kunnen of mogen doen. Sommigen hebben hulp nodig. Bijvoorbeeld bij het doen van boodschappen of het uitlaten van de hond. Anderen vinden het juist fijn om iemand anders te helpen of hebben diensten zij graag willen aanbieden. Er is veel burgerkracht en er zijn genoeg mooie initiatieven en urgente hulpvragen maar deze moeten op een plek worden gebundeld. We willen voorkomen dat vraag en aanbod ‘elkaar mislopen’. Het is belangrijk dat inwoners elkaar weten te vinden.”

Hoe werkt www.sameninmillensinthubert.nl dan?

“Het platform is er voor en bestaat door de inwoners. Je kunt voor jezelf of een ander een vraag stellen. Een ander kan direct op jouw vraag reageren door een mailtje te sturen. Je hoeft hiervoor bijvoorbeeld niet te wachten op instanties. Je kunt gebruik maken van het digitale prikbord of een bijeenkomst of evenement in de agenda plaatsen. Ook kun je als ondernemer of organisatie een pagina in de gids aanmaken en zo berichten plaatsen die interessant zijn voor iedereen. Je bent dan meteen ook terug te vinden op de sociale kaart en gemakkelijk vindbaar via Google maps.

Het plaatsen van een bericht is eenvoudig en wijst zich vanzelf. Mocht het toch niet lukken, neem dan contact op met welzijnsorganisatie Sociom. Zij helpen u graag verder en zijn bereikbaar op telefoonnummer 0485 - 700 500 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Omdat niet iedereen digitaalvaardig is, zouden we het fijn vinden als inwoners ook voor elkaar berichten gaan plaatsen.”

Kunnen jullie al wat voorbeelden noemen van initiatieven die via jullie platform zijn ontstaan?

“Een vrijwilliger van de SWOM/KBO zocht voor een mevrouw iemand die boodschappen kon doen. Via de site heeft ze gekeken naar het hulpaanbod en zo is het contact gelegd. Ondernemers hebben meer bekendheid gekregen door berichten te plaatsen en informatie te delen en zijn gemakkelijker te vinden via het dorpsplatform.”

Waarom vinden jullie het belangrijk om hier tijd en energie in te steken?

“Het is een leuke uitdaging om mensen hulp te kunnen bieden. Om samen met mensen de zoektocht naar vrijwilligerswerk aan te gaan en een goede passende plek te vinden. Het platform geeft een hoop vrijheid om artikelen te plaatsen en je creativiteit te gebruiken.”

Wat zijn je toekomstdoelen?

“Dat iedereen uit de gemeente Mill en Sint Hubert zich inschrijft als inwoner op het dorpsplatform. Heb je een vraag, hulp nodig of wil je iemand helpen? Heb je informatie nodig of ben je gewoon benieuwd wat er in onze gemeente te doen is? Schrijf jezelf dan in.”

Wanneer doet het platform echt goed z’n werk?

“Als het je een goed gevoel geeft dat je antwoord op je vraag gekregen hebt. Voor je zelf of je mede inwoner. Nu in coronatijd maar ook daarna!”

Wat is voor jullie de definitie van Dorpskracht?

“Samen ervoor zorgen dat we op elkaar kunnen blijven rekenen.”